NAGYVILÁG
Belföld
#konferencia
#Nyíregyháza
#klímavédelem
#energiahatékonyság
Mintegy 150 millió forintból cselekvési program - konferencia Nyíregyházán
Kisvárda is érintett abban a nagyszabású projektben, amiben 2019 novemberére elkészül egy átfogó, a megye összes településre vonatkozó Fenntartható Energetikai-, és Klíma Cselekvési Program. A dokumentum megléte belépő a pályázati források elnyeréséhez 2020 után.

A projekt nyitóeseményt megelőző sajtótájékoztatón Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke elmondta, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megye I I LEADER Helyi Akciócsoport térségére, azaz a megye teljes területére kidolgozásra kerül a "Fenntartható energetikai és klíma akciótervek" - Sustainable Energy and Climate Action Plan SECAP (SECAP)

Az elnök rámutatott, hogy a dokumentumok kidolgozásának szükségességét az indokolja, hogy Magyarország Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Tervében 2020-ra 14,65 %-os részarányt kell elérnie a megújuló energia-hasznosításnak. Kiemelte, hogy a projekt eredményeképpen a megyei térségek, települések SECAP dokumentummal rendelkeznek majd, melynek hatására a településtervezésben energiahatékonysági és klímavédelmi szempontok érvényesülnek.

Matusz Anikó, a program szakmai vezetője elmondta, hogy a program elkészítésére Kisvárdán kívül Mátészalka, Tiszalök, Vásárosnamény, Nyírbogát önállóan, az adott városra vonatkozóan készíti el a cselekvési programot, vagyis a SECAP-ot.

A szakember elmondta, hogy az elkészülő akcióterv objektív, statisztikai és tényadatokon alapuló áttekintést nyújt az önkormányzat számára a különböző szektorok - önkormányzati létesítmények, lakosság, közlekedés - energiafogyasztásáról és szén-dioxid-kibocsátásáról. Ezáltal, már rövid távon is jó alapul szolgál majd a beruházások tervezéséhez.

A szakember rámutatott arra is, hogy az Európai Uniós támogatási konstrukciók pályázati kiírásai esetében előnyt jelent, ha az önkormányzat rendelkezik energiastratégiával. Példaként említette, hogy a Fenntartható Energia- és Klíma Akcióterv (SECAP) alapul szolgálhat az ELENA (European Local Energy Assistance), Horizon 2020-as Smart City támogatások igénybevételéhez, mely energetikai célú pályázati források kizárólag SECAP-pal rendelkező önkormányzatok számára lesznek elérhetőek.

A megyeháza dísztermében jelenleg is folyó konferencián felszólalt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal főigazgatója, dr. Polgári András, aki a dokumentum elkészítésnek fontosságára hívta fel a figyelmet, hiszen gyermekeink és a Földünk jövőjéről van szó.

A konferencián felszólal dr. Bogdán Viola, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, Klímapolitikai Főosztály, Hazai Klímapolitikai Osztály osztályvezetője.