AKTUÁLIS
Mindenki nyert az első Rétközi Rablóhalas Rangadón - fotók
Mint beszámoltunk róla korábban, közel ötven kétfős csapat mutatta meg vasárnap reggel nyolctól délután kettőig a horgásztudását a Rétközi-tó 400 hektáros vizén. A rablóhalas rangadóra világ- és Európa-bajnok sporthorgászok is érkeztek. Bár délutánra hárman állhattak csak a dobogóra, ezen a versenyen mindenki csak nyert.

Sok versenyző már a vasárnapi rangadót megelőző napokban megérkezett a festői környezetben elterülő hatalmas mesterséges tóhoz. Az évszakot meghazudtoló nyárias időjárás és a őszi ruháját magára öltő természet különös atmoszférát teremtett az éjszakai diskurzusokhoz és a reggel hatos kezdéshez.

Szombat estére szinte teljessé vált a mezőny, egymás után érkeztek távoli vidékekről, például Horvátországból a versenyzők. Többszörös bajnokok ismerkedtek egymással és a tóval kellemes beszélgetések közepette. A szombat este a barátkozásról szólt és persze a sikerekről: ki mekkorát fogott a szezonban eddig, s az mire volt elég. Sporthorgászok lévén a kifogott halak minden esetben visszakerülnek a tóba, így halászléről és halételekről nem igazán esett szó. Miközben a part közelében stábunk hosszzáridős fotókat készített, jókat derültünk egy-egy beszóláson.

Á, most éjszaka kapunk pluszba egy órát…

Erre felbátorodva sok csapat ráhúzott az ismerkedő bulira még egy órát, persze erről a későbbiekben álmos szempárok sokasága tanúskodott.

Vasárnap a napfelkelte előtt kezdődött a regisztráció, sorra jöttek a közelebbről érkező versenyzők, akik a rendnek megfelelően elkezdték a sorolást, azaz a csónakok vízre bocsátását. Volt, aki robbanó vagy elektromos meghajtással vértezte fel vízi járművét – mindkét típus engedélyezett volt, egy dolog viszont nem: a száguldozás. A regisztrációt követően bőséges reggeli várta a versenyzőket és persze nagy adagban a kávé azoknak, akik alig aludtak az éjszaka, mondván: kaptunk pluszba egy órát…

A tervek szerint az ébredő nap sugaraival megvilágítva fél nyolckor tartott eligazítást a szervezőcsapat a Hobbit-laknál. A technikai eligazítást követően sorsolták ki a startsorrendet, aminek a háromnegyed nyolcas induláskor volt jelentősége. A kapott sorszám alapján a csapatok ötös csoportokban indulhattak ki a vízre, hogy elfoglalják az általuk legtutibbnak vélt horgászhelyet. A verseny pontban nyolckor kezdődött és egész 14 óráig lehetett horgászni. Napközben a szervezők folyamatosan mérték, jegyzőkönyvezték a kifogott halakat, a procedúra végén mindegyik hal visszakerült a vízbe.

Versenyen kívül

11 kilogrammos csuka egy partihorgász botján. Igaz, ő nem nevezett, így a dobogó közelébe sem kerülhetett, de mindenféleképp a nap fogásának számít a hatalmas csuka.

A vasárnapi rablóhalas horgászverseny technikáját illetőleg pergető horgászat volt. Ez a technika a ragadozó halak táplálkozási szokásainak mind jobb megismerésén alapszik. A műcsalik az esetek döntő többségében a beteg vagy sérült kishal mozgását imitálják. Ragadozóhalaink génjeiben van, hogy ezt el kell takarítani a vízből – avat be minket az egyik versenyző.

Az első Rétközi Rablóhalas Rangadón végül összesen 121 darab halat, többségében csukát fogtak, melyek átlagos mérete 51,75 centimétert volt. A legnagyobb hal – csuka – 97 centiméter ért el.

Az eredményekről: 641 ponttal az X-Fish Quantum Hungary csapata nyert, őket a dobogó második fokán a Lucky John Team követte 544 ponttal. A dobogó harmadik helyére 480 ponttal a Wobblerek.com csapata állhatott fel. Az egyébként ajándékutalvánnyal jutalmazott versenyen díjat kapott a mezőny egyetlen női versenyzője és a mezőny legfiatalabb versenyzője is. A X-Fish Quantum Hungary csapata fogta a legnagyobb halat is ezen a napon.

- FrissMédia -