KULTÚRA
Gasztro
#Nagyecsed
#disznótoros
Mindenki jól lakott - igazi disznóság történt Nagyecseden
​Nem babonásak, már a XIII. Lápi nemzetközi disznótoros fesztivált Nagyecseden. Csodálatos napsütéses idő fogadta az ide érkező vendégeket, akik nemcsak megszemlélhették a sertéshúsból készült ínyencségeket, hanem bőségesen jól is lakhattak a 19 település csapatai által kínáltakból.

19 csapat nevezett Nagyecseden a meghirdetett főzőversenyre, melyet szakmai zsűri vizsgált és díjazott. Megnyitó beszédében Kovács Lajos, Nagyecsed város polgármestere a testvériség fontosságára hívta fel a figyelmet, mely látható ezen a rendezvényen is, hiszen Erdőd (Erdély-Románia) és Perecseny (Kárpátalja-Ukrajna), mint testvértelepülés is részt vett és képviselte magát.

Baracsi Endre a megyei közgyűlés alelnöke köszöntőjében a 2020-as Nemzeti Összetartozás évének méltó megemlékezésére és az ünnepeink központi gondolatának megteremtésére szólított fel, míg Kovács Sándor a térség országgyűlési képviselője a szatmári gasztronómia és sertésfogyasztás magyarországi fokozatos növekedésével örvendeztette a több, mint félezer vendéget.

A helyszínre kilátogatók megismerkedhettek a sertéshús különleges sütési módszereivel is. Látható volt az Amerikai II. Világháborús Baráti Kör különleges kiállításával és bemutatójával is, mellyel elkápráztatták a nézőközönséget. Aki ide ki látogatott, biztos részt vett, vagy láthatott valami igazi disznóságot, tájékoztatott Murguly László Csabáné, a Művelődési Központ helyi igazgatója és a fesztivál szervezője.