KÉK FÉNY
Mindenki Jánosa: a mezőladányi tragédia két életet követelt
Nehéz szavakba önteni mindazt, amit Mezőladányban éreznek az emberek. Kettős tragédia rázta meg az egyébként csendes, nyugodt település életét. Gergő, majd pár napra rá János is meghalt. Ahogyan a helyiek fogalmaztak: János a barátja után halt.

Máig tisztázatlan, hogy a két ember hogyan került az aknába. A vizsgálat folyik, bár nem bünteő, hanem közigazgatási eljárás keretében. Felelőse jelenleg nincs a két emberéletet követelő borzalmas tragédiának.

Ami eddig tényként kezelhető, hogy az akna rendbetételére Jánost bízta meg a helyi ingatlan tulajdonosa. A több, mint 10 éve használaton kívüli beton emésztőgödröt zöldhulladék, jellemzően fűnyesedék tárolására használta a tulajdonos. János feladata volt, hogy a lakás felújításból származó törmeléknek helyet csináljon az aknában.

Az akna nyílását egy meglehetősen nehéz betonlap torlaszolta el, eltávolítása nem volt egyszerű feladat. Bár eredetileg a 47 éves férfinak egy másik ember segített volna, de ő nem ért oda, így János Gergőnek telefonált, aki nemrég ért haza édesanyja házába. A hívásra kerékpárra ült és elindult Jánosnak segíteni.

Az is tény, hogy a helyszínelés során az aknában ásót találtak, ami azt a feltételezést támasztja alá, hogy Gergő munkavégzés miatt ment le az aknába. Azonban mivel nagy valószínűség szerint nem szellőztették át a frissen felnyitott két méter mély aknát, az oxigénhiányos környezet volt, ami elképzelhetően párosult a zöldhulladék rothadásából eredő mérges gázokkal. Gergő azonnal elájult, János ezt észlelve a barátja segítségére sietett, de ő is elájult. A két barátot egy harmadik személy vette észre az aknában és egyből a szomszédos kocsmába sített segítségért. A 30 éves Gergő azonnal, János pár napra rá a kisvárdai kórházban halt meg.

Jánost kétéves korától nagymamája vette szárnyai alá. Családot soha nem alapított, ennek ellenére ő volt a település mindenese. Dolgos, segítőkész, amolyan mackós alkat volt. Nem tudott nemet mondani senkinek, ha hívták, ment. János szeretetre vágyott, amit csak a nagymamájától kapott meg.

Gergő harmincévesen hagyta itt a föld létet. Édesanyja összeroppant, hiszen ő volt a mindene, a legkisebb fiú, aki támasza volt rendkívül megpróbáltatott életének alkonyán. 2019-től a családot sorozatos tragédia kíséri. Először a 31 éves lánya, férje, majd két testvére távozott az élők sorából. Végül János.

Gergő édesanyja beszélgetésünk végén annyit mond, hogy összejött az az összeg, ami elég a fia tisztességes temetésére. Annak a háznak a tulajdonosa, ahol Gergő és János meghalt, az édesanyát nem kereste, de ha kereste volna, akkor sem fogadott volna el tőle semmit. A meghalt lánya gyermeke vele van, halál óta ő neveli. Rendkívül szegényes, de tisztes körülmények között, egyik napról a másikra élnek. A segítség számukra az életet jelenti.

Az adománygyűjtést a kisvárdai Segítő Kezek az elesettekért alapítvány koordinálja.