KÖZÉRDEKŰ
Agrár
Minden rendben a csemegekukoricával
Stabil a hazai csemegekukorica termelés és a feldolgozói kapacitás - közölte a Syngenta sajtótájékoztatóján a cég délkelet-európai menedzsere kedden.

Pereczes János az Irrifarm Kft. Kaba és Nádudvar közötti kukoricaföldjén tartott tájékoztatón azt mondta, az idén mintegy 28 ezer hektáron termelnek csemegekukoricát Magyarországon, a várható termésmennyiség elérheti az 500 ezer tonnát. A hazai termelés kétharmada koncentrálódik a Hajdúságba - fűzte hozzá.

A szakember arról tájékoztatott, hogy a korai fajtákkal elindult a csemegekukorica betakarítása.

Az utóbbi években 450-500 ezer tonna körüli mennyiséget kitevő magyar csemegekukorica jelentős részét konzervipari és mélyfagyasztó vállalatok dolgozzák fel, majd exportálják a világ számos pontjára. Míg 10-15 éve az orosz piac volt a legnagyobb felvevő, most Nyugat-Európába, Skandináviába szállítják a legtöbbet, de jut a magyar csemegekukoricából a Közel-Keletre és Japánba is - magyarázta.

Hozzátette: a betakarított termények kétharmadából konzerv készül, a többiből pedig gyorsfagyasztott csöves, vagy morzsolt termék lesz. Ezzel a mennyiséggel Magyarország a második helyet foglalja el a világpiacon. A világ vezető csemegekukorica termelője az Egyesült Államok, ahol éves szinten 3 millió tonnát takarítanak be a kedvelt zöldségféléből.

Pereczes János azt mondta, az időjárási kihívások ebben az évben nemcsak a hazai termelőket, hanem az összes meghatározó európai országot - Franciaországot, Lengyelországot és Szerbiát - is sújtották, emiatt kiemelkedő termésre idén sem lehet számítani. Az időjárás évek óta egyre erősebben befolyásolja a termelést, a termés mennyiségét - tette hozzá.

A rendezvényen elhangzott: a Syngenta a világ első számú csemegekukorica nemesítő és vetőmag forgalmazó vállalata, fontos céljuk a biztonságosabb termeléshez szükséges genetikai háttér és minőségi vetőmagellátás biztosítása. A termelőknél sokat javult a technológiai színvonal, a hazai feldolgozóipari kapacitások stabilak, korszerűek, és további beruházásokra is vannak elképzelések, ami azt jelenti, hogy Magyarország európai vezető szerepe továbbra is megmarad ebben az ágazatban.

A tájékoztatónak otthont adó Irrifarm Kft. a térségben 1500 hektáron integrálja a csemegekukorica termelést - jelezte Varga Gábor ügyvezető hozzátéve, hogy a terület csaknem háromnegyedét tudják öntözni.

A járványhelyzet miatt a Syngenta szokásos nagyszabású termőföldi fajtabemutatói helyett az idén kisebb csoportokban rendezik meg a szakmai találkozókat. A keddi sajtótájékoztató után szerdán előbb a konzervgyárak, majd a hűtőházak képviselőinek, csütörtökön pedig termelői csoportoknak mutatják be a legújabb csemegekukorica-fajtákat - ismertették a helyszínen.

- MTI -