KÉK FÉNY
Milliomossá teszlek – mondta a kisvárdai csaló áldozatainak
A magas hozam reményében több tízmillió forintot hiteleztek annak a kisvárdai, megnyerő külsejű férfinak, akinek ma kellett volna a bíróság elé állnia, hogy feleljen az ellene felhozott vádakra. Viszont a tárgyalteremben a dühös sértetteken kívül csak a tanúk jelentek meg, a vádlott betegségre hivatkozva elmaradt a tárgyalásról.

Az ügy még 2017-ben kezdődött, amikor is három károsult – állítólag tízes nagyságrendben vannak a becsapottak -, feljelentést tett a rendőrségen, hogy egy kisvárdai férfi több millió forintot csalt ki tőlük.

A vádirat szerint a csaló azt adta be áldozatainak, hogy nagy összegű, mintegy 100 millió euró nyeremény birtokában van, a lehívásához azonban kölcsönre van szüksége. Miután a sértettek bizalmát elnyerte, több millió forintot kért tőlük kölcsön azzal az ígérettel, hogy ezen összegeknek a többszörösét fizeti vissza nekik a nyereményekből.

A sértetek közt van egy kisvárdai vállalkozó is, aki elmondása szerint közel 96 millió forintot adott oda a férfinak. Fontos megjegyezni, hogy az ügyészség az elkövetési értéket mintegy 30 millió forint értékben állapította meg, ezt az összeget három károsult követeli. Ennyit lát bizonyíthatónak a vádhatóság – kapom a magyarázatot érdeklődésemre az ügy egyik sértettjétől. Sokan nem is tettek feljelentést.

A kisvárdai vállalkozót a Mártírok utcai irodájában kereste fel a férfi, aki meggyőző külsejű, jó modorú, határozott embernek mutatkozott. Az ajánlata meglehetősen kecsegtető volt. Először 500 ezer forintot kért, mondván: a szívességért cserébe nagyon gazdaggá teszi őt. A vállalkozó igent mondott. Majd újabb milliós kölcsönök következtek, ezeket esetenként ügyvéd jelenlétében adták át. Azonban a busás haszon nem csilingelt a vállalkozó pénztárcájában, helyette csak ígérgetés, hitegetés, üres ígéretek csengtek a fülében. Mint kiderült, a vádlottnak esze agában sem volt megadni a pénzt, ugyan is 2013. évet követően Szlovákiába járt, hogy tipmix sportfogadásokon vegyen részt és így egy nagyobb nyereményt érjen el. Csakhogy ez soha nem következett be.

Miután a férfit a hitelezői szorongatták, ő megszervezett a kisvárdai vállalkozónak egy szlovák utat. Ott azt a látszatot keltette, hogy a nyeremény hamarosan felvehető. A mesteri mű akkor kapott újabb fordulatot, amikor a csaló megvetette a vállalkozóval a páncélszekrényt és a pénzszámolót, arra hivatkozva, hogy napokon belül érkezik a hatalmas összeg. Mielőtt azt gondolná az olvasó, hogy ez egy gagyi film forgatókönyve, eláruljuk, hogy téved: ez maga az élet, aminél nem kell jobb rendező.

Az ügy előkészítő ülésén a vádlott nem ismerte be tettét, így a mai tárgyaláson kezdődött volna el a bizonyítási eljárás. Ennek része a sértettek és a tanúk meghallgatása is, köztük egy ügyvédé, aki az okiratokat hitelesítette a kölcsönadott pénzösszegekről.

Úgy tudjuk, hogy a becsapottak száma jóval több háromnál és ezzel együtt a kicsalt összeg is jóval több a vád tárgyát képezőnél. Azon meg ki-ki a maga vérmérsékletének megfelelően gondolkozzon el, hogy a sértettek közül miért csak hárman tettek feljelentést. De az is érdekes kérdés lehet, hogy ténylegesen mekkora összeget csalt ki a csaló áldozataitól.

A hiszékenység vámszedője kirendelt ügyvédjének irodai postaládájába tegnap este dobta be az orvosi igazolást, így a bíróságnak esélye sem volt elhalasztani a mai tárgyalást.

Frissítés: tudósítónknak időközben sikerült beszélnie a vádlottal, aki egészen más fényben tüntette fel a történteket. Rövidesen megismerkedhetnek az ő verziójával is.

- FrissMédia -