KULTÚRA
Milliókat érő húsvéti tojások
Kicsit másképp adtak egymásnak hímes tojást az orosz cárok, mint ahogy azt mi ma tesszük. A férj adta a feleségének az ékszerész készítette gyöngytojást. Ha ölni nem is, de súlyos milliókat tudnak költeni egy-egy Fabergé-tojásért a gyűjtők és a szuper gazdagok még ma is.

Legelőször 1885-ben jutott eszébe III. Sándor cárnak, hogy valami különlegességgel lepje meg feleségét, Maria Fedorovnát húsvét alkalmából. A csak távolról hagyományosnak látszó tyúktojás belsejében egy színarany sárgája és egy színarany kiscsibe bújt el. Az értékes tojást Peter Carl Fabergé szentpétervári ékszerész készítette.

A mester felmenői a francia hugenották elől menekültek Oroszországba. Édesapja volt az első, aki már ott is született. Édesanyja, egy dán művész lánya 1846-ban adott neki életet. Gyerekként szívesen inaskodott apja ékszerüzletében, majd ifjúként Franciaországban, Németországban, Angliában és Olaszországban fejlesztette tudását. Miután 1872-ben visszatért Szentpétervárra, csatlakozott a családi üzlethez és a többi között a norvég, a svéd, az angol, a görög, a bolgár és a sziámi uralkodócsaládoknak készítette kincseit.

Az orosz cárok összesen 50 gyöngytojást rendeltek tőle. Egyetlen kikötésük volt, hogy mindegyikben legyen valami meglepetés. Helyezett el bennük például mechanikus hattyút, elefántot, függőt, vagy a koronázási hintó apró mását is.

A szép és drága hagyománynak az 1917-es forradalom vetett véget. A bolsevikok üldözni kezdték a burzsoá pazarlásnak tekintett tojásokat és az ékszerészt is. Fabergé fiát, Agathont le is csukták, de sikerült Finnországba szöknie. A család végül Svájcban egyesült újra. Mivel akkor már más országokban, például Angliában is voltak üzletei, Fabergé élete végéig, 1920-ig dolgozhatott.

Bár a család megmenekült, az 50 cári gyöngytojásra nehéz sors várt. Néhány darab eltűnt, hétről ma sem tudjuk, hol vannak. Sztálin 1927-ben pénzt akart belőlük csinálni: 14-et közülük nevetségesen olcsón eladott külföldre. Másik terve, a beolvasztásuk szerencsére nem valósult meg.

A következő évtizedek alatt itt-ott feltűnt egy-egy a híres gyöngytojások közül. A legfantasztikusabb történet 1944-re nyúlik vissza, amikor egy amerikai nő 875 fontért vásárolt egy aranytojást, amiről nemcsak ő, de a halála után érkező vevő sem tudta, hogy eredeti Fabergé. Az elhunyt nő családjától 8000 fontért vette meg egy amerikai férfi, akitől a beolvasztás reményében akarta megvásárolni valaki, de végül túl drágának találta. Így a tojás az első férfi polcán porosodott, mígnem 2012-ben rákeresett a neten és rájött, mije is van valójában.

A forradalom utáni első egyedi Fabergé-tojást három éve mutatták be egy dohai ékszer-kiállításon, az Al Fardan ékszergyár standján. Akkor a Fabergé cég képviselője, Alize Morand elmondta, hogy hamarosan újabb, dollármilliókat érő darabokkal jelennek meg a piacon.


- FrissMédia -