KÉK FÉNY
#NAV
#repceolaj
#költségvetési csalás
Milliárdos ügyet zárt a NAV - videó az elfogásról
Csaknem egymilliárd forintos kárt okozó költségvetési csalás miatt javasol vádemelést a NAV Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága egy ipari repceolajjal kereskedő bűnbanda ügyében.

A gyanú szerint az elkövetők úgy csaltak el kilencszázhúsz millió forintot, hogy az unióból nettó áron vásárolt árut cégről cégre számlázták bruttó áron, azonban az áfát egyik társaság sem fizette meg. A haszonhúzók érdekeltségi körébe tartozó gazdasági társaságoknak a fiktív számlázással kizárólag az volt a céljuk, hogy a közösségi beszerzést belföldi ügyletnek álcázzák, kijátszva ezzel az uniós áfaszabályokat.

A rajtaütéskor mintegy húsz helyszínen jelentek meg a NAV pénzügyi nyomozói, járőrei és informatikus szakemberei. A céghálózat vezetőjét a NAV kommandósai ébresztették, mivel fel kellett készülni arra, hogy fegyvert használ és drogot rejteget. Három embert vettek őrizetbe, közülük a fő gyanúsítottat a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte. Az ügy felderítésében tanúkihallgatás, szembesítés, és nemzetközi jogsegély segítette a nyomozók munkáját.

A nyomozás lezárult, az iratokat vádemelési javaslattal küldték meg a pénzügyi nyomozók a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészségnek. Az ügyben érintett két cég stróman ügyvezetője a mai napig nem került elő, őket körözi a nyomozó hatóság. A bűnbanda egyik tagja pedig a közelmúltban elhunyt.

Az áfacsalással gyanúsított két férfinak különösen nagy értékű költségvetési csalás miatt kell felelnie a bíróság előtt, és akár nyolc év szabadságvesztésre is számíthatnak. Közülük a hálózat vezetője, aki a háttérből irányította a cégeket, a halmazati szabályok miatt ennél is többet, akár 12 évet is kaphat.