PUZZLE
Életmód
#anyatej
#szoptatás
Miért jó? Ma van az anyatejes táplálás világnapja
Az Egészségügyi Világszervezet /WHO/ 1992-ben, augusztus 1-ét nyilvánította az Anyatejes táplálás Világnapjává, ezt követően pedig augusztus első hetét a Szoptatás Világhetévé. Magyarország 1993-ban csatlakozott a nemzetközi kezdeményezéshez - írja Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya.

A csecsemő legideálisabb tápláléka az anyatej, a legjobb táplálási módja a szoptatás. Az anyatej a csecsemő életének első időszakában biztosítja az optimális összetételű és hőmérsékletű táplálékot, valamint a szoptatás megfelelő lelki kötődést is kialakít az anya és gyermeke között. Az anyatej immunvédelmet biztosít a csecsemő számára. Élő anyagként, folyamatosan igazodik a gyermek, változó igényeihez és étvágyához, emellett vitaminokban és nyomelemekben is gazdag.

A WHO és az UNICEF ajánlása szerint a csecsemőknek kizárólag anyatejet kellene kapniuk 6 hónapos korukig és a kizárólagos szoptatási időszak után is a megfelelő minőségű és mennyiségű kiegészítő táplálék mellett a szoptatás a gyermek 1-2 éves koráig folytatható.

A legfrissebb felmérések szerint a szülés előtt álló anyák többsége tudatosan készül a szoptatásra, szeretné gyermekét anyatejjel táplálni. Már a várandóság alatt szakemberektől, szakkönyvekből, internetes oldalakról szerzik be az elméleti tudást, és lelkileg is próbálnak felkészülni a szoptatásra. Ennek ellenére a hazai adatok alapján a csecsemők kevesebb, mint 50%-a kap kizárólag anyatejet hat hónapos korukig. Az elmúlt évtizedek elavult táplálási tanácsai még mindig éreztetik hatásukat. Régebben már a pár hetes csecsemő hozzátáplálását megkezdték, gyümölccsel, főzelékkel, ami az anyatej korai elapadásához, s így a korai elválasztáshoz vezetett. A tápszerek választékának bővülése és reklámozása is csökkentette a szoptatási kedvet.

Fontos tudni, hogy egyetlen tápszer sem rendelkezik azokkal a tulajdonságokkal, amelyek az anyatejet egyedülállóvá és nélkülözhetetlenné teszik. Az anyatej laktoferrin nevű fehérjéje megköti a vasat, így a szaporodásukhoz vasat igénylő kórokozók (pl. coli, staphylococcus, streptococcus) nem tudnak elszaporodni. A laktoferrin ezen túlmenően úgynevezett immunmodulátor szerepet is betölt, vagyis fertőzés esetén beindítja a csecsemő saját interferon-termelését. Az anyatej gyulladáscsökkentő és antimikróbás összetevői arra is alkalmassá teszik, hogy alkalmanként orrcseppnek, szemcseppnek használjuk. A sebes mellbimbóra is jó hatással van, segíti a gyógyulását. Az anyatej összetétele egyetlen szoptatáson belül és a szoptatási időszak folyamán változik, mindenkor a csecsemő, a kisgyermek igényeihez alkalmazkodik. A koraszülöttet világra hozó anya teje speciális összetételű, megfelel a koraszülött igényeinek. A csecsemő szopómozgása segíti az állkapocs, a fogak és a szájizomzat egészséges fejlődését.

Az Anyatejes táplálás Világnapjának célja, hogy felhívja a figyelmet a szoptatás fontosságára, hiszen az anyatejes táplálás a felnőttkori egészségben is nagy szerepet játszik. Az anyatejjel táplált csecsemők felnőttként ritkábban szenvednek fertőzésben, tüdőgyulladásban és légúti megbetegedésekben, illetve esetükben kevésbé gyakori az elhízás és a cukorbetegség előfordulása is. A szoptatás kölcsönösen szolgálja az anya és a gyermek érdekeit egyaránt. A legújabb tudományos kutatások rámutattak arra, hogy a szoptató édesanyák esetében ritkábban alakul ki a mell és petefészek daganatos megbetegedése.

A szoptatás teljesen ingyenes és környezetbarát.

A szoptatással, csecsemőtáplálással kapcsolatosan felmerülő kérdések esetén, forduljon bizalommal háziorvosához, védőnőjéhez!

További információk:

http://worldbreastfeedingweek.org/#

http://www.who.int/nutrition/topics/global_strategy/en/