NAGYVILÁG
Belföld
Micimackó nem szállhat meg többet Magyarországon
Szeptember elsejétől személyi igazolvány vagy útlevél, esetleg jogosítvány felmutatásával szállhatunk meg magyarországi szálláshelyeken.

"De hát ez zsarolásra is módot adhat" - mondta egy szállásadó ismerősöm. Bárkit sakkban tarthatnak azzal, hogy hohó, Ön nem is a feleségével töltötte október harmadik hétvégéjét. De volt, aki arra gyanakodott, hogy marketingkampányhoz kellenek a személyes adatok. Kiss Róbert Richard turisztikai szakújságírót kérdeztük a hiedelmekről.

Az úgynevezett VIZA rendszert nem szabad összekeverni a Magyar Turisztikai Ügynökség adatalapú marketinggel kapcsolatos tevékenységeivel - mondja a szakember. Ez két különböző dolog.

A VIZA (a szó rövidítés, azt jelenti, hogy vendéginformációs zárt adatbázis) kizárólag bűnmegelőzési funkcióval bír és egyáltalán nem egyedi az alkalmazása. Az egész világon gyakori, hogy a bejelentkezéskor rögzítik a vendég adatait - mondja a Föld csaknem minden országában járt Kiss Róbert Richard. Például Nagy-Britanniában, Spanyolországban, Olaszországban, Németországban és Franciaországban is használnak okmányolvasót a szálláshelyeken, ezzel is meggyorsítva és megkönnyítve a bejelentkezést. Ennek a fajta kötelezettségnek pedig kizárólag nemzetbiztonsági oka van - teszi hozzá a turisztikai szakember.

A törvényben meghatározott személyes adatokat titkosított módon tárolják. A szálláshely-szolgálató a következő év utolsó napjáig kezeli őket, a VIZA rendszer így legfeljebb két éven keresztül őrzi meg az adatokat. Ezeket kizárólag a bűnüldöző hatóságok használhatják fel bűnmegelőzésre és bűnüldözéshez, szigorú feltételekkel.

Van, aki azon akadt fent, hogy még a kisgyerekekről is iratokat kérnek a szálláshelyeken. A hatályos törvények szerint Magyarországon életkortól függetlenül minden polgárnak kötelező rendelkeznie a személyazonosságát igazoló dokumentummal, még ha ezt sokszor nem is veszik komolyan - magyarázta Kiss Róbert Richard. Ez lehet személyigazolvány, útlevél vagy jogosítvány. Így bizony, a gyereknek is hamar ki kell váltani az okmányokat, célszerű az útlevelet - mondja a két kisgyermeket nevelő Kiss Róbert Richard. Már nem elegendő bejelentkezéskor egy papír kitöltése, hanem kell az okmány. A kisebb szálláshelyek ingyenes szoftverrel, akár mobiltelefonnal is meg tudják oldani a feltöltést. Vége tehát annak az időknek, amikor a bejelentőre rá lehetett írni, hogy a vendég neve: Micimackó János - magyarázta a szakember.

Frissítés: A közösségi Élet Újraindításáért Felelős Operatív Törzs keddi, utolsó sajtótájékoztatóján Novák Katalin bejelentette, hogy a MSZÉSZ kérésére 2022. január 1-ig eltörlik az okmányolvasás kötelezettségét a 14 éven aluli gyermekek esetében.

- FrissMédia -