KULTÚRA
Gasztro
#Dél-Afrika
#malac
Mi kerül Dél-Afrikában az ünnepi asztalra?
Míg itthon a karácsonyi asztalok szinte kötelező kelléke a hal és a pulyka, addig a világ más tájain más ételekkel ünneplik Jézus születését. Dél-Afrikában például népszerű fogás ilyenkor a karamellizált körtével és márványsajttal elkészített karaj. Amit gyakran a szabadban megterített asztalnál fogyasztanak el - hiszen ilyenkor ott nyár van.

Nálunk Szilveszterkor divat a malacsült, de van, ahol karácsonyra készül ünnepi fogás a sertésekből. A dél-afrikai recept megér egy próbát, ha az idén valami újra vágynak.

Sertéskaraj karamellizált körtével és márványsajttal


Hozzávalók 6 személyre

1 teáskanál olaj

3 vöröshagyma

4 körte és néhány friss rozmaringlevél

6 x 175 gramm sertéskaraj

50 gramm márványsajt

Elkészítése

előkészítés kb 5 perc

elkészítés kb 15- 20 perc

A sertéshúst befűszerezzük sóval és borssal, utána legalább 10 percig a hűtőben állni hagyjuk, aztán grillezzük vagy vasserpenyőben megsütjük. Vigyázzunk, hogy ne szárítsuk ki, maradjon szaftos a hús. A vöröshagymát nagy darabokra vágjuk, a körtéket pedig negyedeljük. Friss rozmaringgal és egy kis sóval meghintjük, picit állni hagyjuk. Ez idő alatt cukrot hevítünk egy serpenyőben és amikor már kezd karamellizálódni, akkor a körtéket és a hagymát beledobjuk, majd az egészet megforgatjuk. Ízlés szerint sárgarépát és más zöldségeket is hozzátehetünk. Amikor elkészült, akkor egy tepsibe belerakjuk a húst és rámerjük a karamellizált hagymát és körtét. A tetejére márványsajtot szórunk, majd betesszük a sütőbe. Pár perc elegendő és máris elkészült a dél-afrikai ételkülönlegesség. Jó étvágyat!

Holnap egy egzotikus karácsonyi desszertet hozunk.


- FrissMédia -