AKTUÁLIS
Mezőladány kapta az arany termékdíjat a 4. közfoglalkoztatási kiállításon
Negyedik alkalommal rendezték meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közfoglalkoztatási kiállítást és vásárt Nyíregyházán, ezúttal a megyeszékhely főterén, a Kossuth téren. Az egész napos eseményen 33 település kiállítóstandján ismerhették meg az érdeklődők értékteremtő közfoglalkoztatási programok termékeit, különlegességeit. Az impozáns vásárt és kiállítást - mint minden évben - dr. Hoffmann Imre, a Belügyminisztérium (BM) közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára nyitotta meg.

Megyénkről szólva a helyettes államtitkár elmondta, hogy a közfoglalkoztatási programok igazodnak a települések sajátosságaihoz, a lakosság és a munkaerőpiac igényeihez. Megyénkben ebben az évben 22 ezer háromszáz fő foglakoztatásához 29 milliárd forint támogatás érkezett. „Ez egy igen jelentős összeg, amivel önök felelősen bántak” – jelentette ki a helyettes államtitkár.

A megnyitón dr. Hoffmann Imre, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára elmondta: a Belügyminisztérium – mint a közfoglalkoztatás irányítója – számára fontos, hogy olyan programok valósuljanak meg, amelyek értéket teremtenek, lehetővé teszik a folyamatos munkavégzést és a lehető legtöbb hátrányos helyzetű munkanélküli számára érhetők el. A Start-munkaprogram kiadási előirányzata 2019-ben 180 milliárd volt, míg 2020-ban 140 milliárd forint lesz a közfoglalkoztatásra fordítható összeg. A kormány arra is lehetőséget teremtett, hogy az érintettek egyszeri foglalkoztatást ösztönző támogatásban részesüljenek.

A helyettes államtitkár beszélt egy új programról is, eszerint a kormány év elején egy gazdaságélénkítő csomag elindítását tűzte ki feladatul, ami hatékonyan hozzájárulhat a kedvezményezett térségek hátrányainak csökkentéséhez, a helyi foglalkoztatás bővítéséhez, a lakosságmegtartó erő növeléséhez.

A program részeként a BM javaslatára idén ötven településen, köztük a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ramocsaházán indul el úgynevezett Pilot-program. Felzárkózó települések címmel ugyancsak program indul, ebbe az első körben harminchárom települést vonnak be.

A közfoglalkoztatási adatokról szólva a Hoffmann Imre elmondta: a közfoglalkoztatottak száma 2016-ban volt a legmagasabb, akkor több mint 223 ezren dolgoztak ilyen módon, míg idén júliusban ez a szám 103 ezer volt.

Ebben az évben is termékdíj

Ebben az évben immáron második alkalommal ítéltek oda három önkormányzatnak a Termékdíjat. Erre azok az önkormányzatok pályázhattak, melyek a közmunka- programokban vesznek részt. Ebben az évben az értékteremtő munka keretében elállított ipari, mezőgazdasági, illetve tej- és húsipari termékek közül bronz termékdíjat kapott a 31 pályázóból Ura község, amely asztalos munkákkal pályázott a rangos elismerésre.

Ezüst termékdíjban részesült Nyírbogát Nagyközség önkormányzata. Ők savanyító, tartósító, száraztészta üzemet hoztak létre még 2010-ben. Termékeik például a virágméz, a tészta és a befőttek, melyek a helyi sajátosságok kihasználásával készülnek.

2019-ben arany termékdíjat vehetett át Mezőladány önkormányzata a közterületen épített filagóriákért.


A kiállításon térségünk számos önkormányzata is jelen volt. Így Kisvárda, Ajak, Dombrád, Ramocsaháza, Székely, Nyírtass, Kék, Mezőladány pavilonját is meg lehetett tekinteni.

A rendezvényen beszédet mondott Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke, Román István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, valamint Nyíregyháza Megyei Jogú Város alpolgármestere, dr. Ulrich Attila.


- FrissMédia -