AKTUÁLIS
#kicsinagykövet
#KicsiNagykövet
Megyénkből kerül ki az első KicsiNagykövet
Hazánk tizenkilenc megyéjére, Budapestre és öt határon túli, magyarok lakta régióra, Erdélyre, Kárpátaljára, a Felvidékre, az Őrvidékre és a Délvidékre terjed ki az a program, amelynek küldetése kapcsolatot teremteni a belföldi és külhoni gyerekek között. Először a megyék, majd az ország gyermeknagyköveteit és attaséit választják meg. A kezdeményezés Szabolcsból indult.

A Generációk Találkozása Egyesület és a Jövőt Építők Generációja Egyesület közös programja a 10–12 éves gyerekeket hívja többfordulós, játékos versenyre. A feladatok teljesítése közben megismerhetik szülővárosukat, környezetüket, elmélyíthetik a hazaszeretetüket, a család fontosságának érzését, a kultúra, a sport tiszteletét.

A cél a szervezők szerint az, hogy gyökereket és szárnyakat kapjanak a kisdiákok. Hogy tudják, honnan jöttek, legyen hová visszatérniük merjenek nagyot álmodni és valósítsák is meg az álmaikat.

Összesen 200 ezer gyereket szeretnének megszólítani. A műveltségi, kreatív és kincskereső feladatokkal izgalmasabbá tett versenyen legjobban teljesítő tanuló elnyeri a Megye KicsiNagykövete, a második és harmadik helyezett a Megye KicsiAttaséja címet. Ők képviselhetik aztán a megyéjüket az országos megmérettetésen.

Itt kaptak támogatást, itt próbálják ki

Strack Mária ötletgazda azt találta ki, hogy mielőtt elindítják az országos versenyt, megnézik, hogyan működik a dolog kicsiben. És mire véget ér pilotprojekt, talán a finanszírozás kérdése is megoldódik. Nyírbogdányban bemutatták a programot két országgyűlési képviselőnek, néhány polgármesternek és cégvezetőnek. Az érdeklődést sikerült felkelteni: dr. Seszták Miklós kormánybiztos közreműködésével támogatási szerződést kötöttek a Közért Egyesülettel, és az East-West Intermodális Logisztikai Szolgáltató Zrt. is jelentkezett támogatóként. Így természetes volt, hogy a mintaprojekt helyszíne Szabolcs-Szatmár-Bereg megye lesz. Dr. Szabó Tünde államtitkárt nyerték meg a megyei verseny fővédnökének, míg a mentor szerepét a fényeslitkei jegyző, dr. Bíró Róbert vállalta. Molnár Marianna koordinátor ugyan több mint húsz éve Budapesten él, ám ezer szállal kötődik a megyéhez. Nyíregyházán született és élt sokáig, legutóbb pedig három évig dolgozott Kisvárdán.

A Magyarság KicsiNagykövete verseny ügyében már 161 iskolát kerestek meg a szervezők, és az érdeklődés elsöprő volt: a március 14-ei határidőig 681-en jelentkeztek. A pandémia miatt egyelőre a virtuális térben tartják a kapcsolatot a diákokkal, így jutott el hozzájuk a program nagykövete, dr. Szabó László versenyindító videóüzenete is.

A Mediaworks Hungary Zrt. vezérigazgatója elmagyarázta nekik, hogy Magyarország volt washingtoni nagyköveteként mi volt a feladata. Felesége, dr. Szeverényi Ivonn, aki most Szlovéniában nagykövet és korábban külgazdasági attasé is volt, az attasék munkájáról beszélt.

Virtuális kaland Szabolcs-Szatmár-Beregben

A gyerekek a március 28-áig tartó első fordulóban az Okos Doboz felületén oldottak meg a magyar történelemmel, irodalommal kapcsolatos feladatokat. A kérdéssor az általános műveltségüket is tesztelte. A száz legjobb eredményt elérő gyermek jutott tovább a következő, most kezdődött fordulóba, ahol virtuális kalandra indulnak Szabolcs-Szatmár-Beregben. A kreatív és játékos kérdések megoldásával kiderül, mennyire ismerik lakóhelyük értékeit, szárnyal-e a fantáziájuk. A döntőbe a harminc legügyesebb kisdiák jut be, ahol sok meglepetésfeladat vár még rájuk.

A korlátozások feloldását több helyi híresség, példakép is várja: ők adnának személyesen feladatokat adni a gyerekeknek és a családtagjaiknak. Köztük van Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós, Nagy Sándor Jászai Mari-díjas színművész, Dolhai Attila Jászai Mari-díjas magyar színész, Nagy Szilárd énekes, Tóth Roland színész és Dzsudzsák Balázs válogatott futballista is.

A döntő és a zárórendezvény „óriási buli” lesz, a tervek szerint május 15-én. De ha akkor még érvényben lesznek a járványügyi rendelkezések, akkor valamikor júniusban. A legügyesebb harminc tanulóra kincskeresés és tudáspróba vár, szüleikkel és testvéreikkel, akár még házi kedvencükkel is közösen fognak útra kelni, hogy bejárva lakóhelyüket, közösen keressék meg annak rejtett kincseit. Egy tablettel és segítőikkel felvértezve vágnak majd neki a kalandnak, a kincskeresés végén pedig megmutathatják, mit tanultak a verseny során. A legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó diák elnyeri a Megye KicsiNagykövete, míg a második és harmadik helyezett a Megye KicsiAttaséja címet. Aztán majd ő képviseli Szabolcs-Szatmár-Bereget és méretteti meg magát a Magyarság KicsiNagykövete címért. A Megye KicsiNagykövete az élmények és a tudás mellé egy balatoni családi nyaralást és egy tabletet is nyer.

- FrissMédia -

Photo by mohamed hassan form PxHere