KÉK FÉNY
Megverte az apját, aki ezután felakasztotta magát Újfehértón
2019 májusában egy félreeső újfehértói utcába riasztották a mentőket, ahol egy idős férfi a fűtéscsőre akasztotta magát, miután a fia egy nézeteltérés miatt husánggal többször megütötte. A 31 éves vádlott csak részben ismerte be bűnösségét. Az ügyészség, életveszélyt okozó testi sértéssel vádolta meg.

Az ügy bírósági szakasza ez év januárjában kezdődött, előkészítő üléssel. V. a vádiratban foglaltak egy részével egyetértett, de a fő vádpontban, miszerint apjának a bordái az ő ütéseitől törtek össze, tagadott. Dr. Bartha Andrea bíró így tárgyalásra utalta az ügyet, azaz a bíróságnak le kell folytatnia a bizonyítási eljárást. Az ügyész V.-t életveszélyt okozó testi sértéssel vádolja, melynek büntetési tétele 2-8 év lehet. Az ügyész egyébként mértékes indítványként négy évet ajánlott a terheltnek - amennyiben az elfogadta volna a vádiratban foglaltakat. A tét nagy, ugyanis ha bíróság elfogadja a védelem álláspontját, és az eset súlyos testi sértésnek minősül, akkor a maximálisan kiszabható tétel három év.

A per során meghallgatták a vádlott testvéreit, akik közül az egyik terhelő vallomást tett V.-re. De a terhelt volt felesége sem tudott sok jót mondani a kapcsolatukról. A családban állandóan jelen volt az alkohol, ez igaz a terhelt édesapjára is. A fő konfliktus az anya örökségéből adódott, aki a 2019 májusi tett előtt két évvel halt meg. A ház fele a férjére szállt, és V. ezt nem tudta elfogadni.

2019 májusában a kora esti órákban a vádlott és édesapja nagyobb mennyiségű szeszes italt fogyasztottak, majd szóváltásba kerültek egymással. A vita során a vádlott a fotelben ülő édesapja fejét több alkalommal megütötte, majd magához vett egy fadarabot és azzal bántalmazta a sértettet. Az ütésektől az apa a földre került, ekkor a vádlott rákönyökölt, rátérdelt, majd magára hagyta őt és távozott. A sértett a bántalmazás következtében életveszélyes sérüléseket szenvedett, és egy elvágott hosszabbító vezetékkel felakasztotta magát a fűtéscsőre. 18 óra 3 perckor az újfehértói mentők már nem tapasztaltak életjeleket az idős férfinál. Azonnal elkezdték az újraélesztési protokoll, egy kicsivel később Nyíregyházáról is megérkezett az esetkocsi. Csaknem egy órán át öt szakember próbálta újraéleszteni a férfit. A beavatkozást végül a mentést irányító nagy tekintélyű orvos leállította.

A sérülés életveszélyes volta szakkérdés, melyet orvosszakértő igénybevételével kell megállapítani. Az orvosszakértő nyilatkozik abban a kérdésben is, hogy az életveszély az adott esetben közvetlen vagy közvetett volt-e. Ennek azért van jelentősége, mert az életveszélyt okozó testi sértés felrovása többnyire akkor indokolt, ha a testi sértés közvetett életveszélyt idézett elő.

A nyomozás során - az akasztás tényét ismerve - ki kellett zárni az idegenkezűséget, azaz nem a terhelt akasztotta-e fel az apját. Ezt végül a nyomozók elvetették, ugyanis a szakértő úgy nyilatkozott, hogy a sérült, megvert idős férfi képes volt önerejéből a végzetes tettet végrehajtani.

A mai tárgyaláson dr. Bartha Andrea bíró két mentőápolót hallgatott meg, ugyanis az esetlapokon több adat, az ügy szempontjából lényeges kérdés tisztázása vált indokolttá. A bíróság arra kereste a választ, hogy a sértett bordái mikor és hogyan törhettek el.

Ez lényeges kérdés, hiszen, ha nem sikerül minden kétséget kizáróan bizonyítani, hogy a közvetlen életveszélyt (többszörös bordatörés), a vádlott cselekedete okozta, akkor a vád gyengül és a bíróság csak a súlyos testi sértést látja bizonyítottnak.

Törött szegycsont

A mellkas másodpercenként körülbelül kétszeri, erős, 5-6 cm mélyre történő ütemes lenyomásával (szívmasszázs) nem zárható ki, hogy a beteg egy-két bordája eltörik. Sokan félnek, hogy ha túl erősen történik a mellkas nyomása, bajt okoznak, „ám egy törött borda semmi az életért cserébe" – mondják a szakemberek. Azaz nem ritka, hogy az újraélesztés során egy-két borda eltörik.

A boncolás igazolja a vádat és a védelmet is. Ugyanis a sértett szegycsontja biztos, hogy a halál beálltát követően tört el, mivel azon bevérzést nem talál a boncolást végző igazságügyi orvos. Talált azonban olyan törött bordákat, melyek a sértett életében, nagy valószínűséggel a bántalmazás során törtek el. Kérdés, hogy ezek a törött bordák okozhattak-e közvetlen életveszélyt vagy sem. Az tény, hogy az újraélesztés során a sértettnek egyszer sem állt helyre a keringése. Azaz nem volt szívverése, és így véráramlás sem. Az is tény, hogy az újraélesztés során eltörhetnek a bordák, különösen úgy, hogy esetleg a beavatkozás előtt már voltnéhány törött borda.

Az ügy januárban folytatódik a Nyíregyházi Törvényszéken a mentést vezető orvos meghallgatásával.

A vádlott hét hónap letartóztatást követően szabadlábon védekezik.

- frissMédia -