NAGYVILÁG
Belföld
#Nyíregyháza
#turizmus
Megugrott a szállóvendégek száma Nyíregyházán
Az előző év azonos időszakához képest az érkező vendégek száma csaknem tíz, az általuk eltöltött vendégéjszakáké pedig több mint hét százalékkal nőtt 2018 első kilenc hónapjában Nyíregyházán - közölte a város polgármestere.

A városba érkezők vendégek 2011-ben összesen 114 680, 2017-ben pedig már 181 566 éjszakát töltöttek el itt, a tervek szerint 2018 év végére pedig elérhető lesz a 200 ezer vendégéjszaka is - tette hozzá a városvezető.

Szereteterdő - 22.JPG

Az idei részadatok szerint a belföldi vendégéjszakák száma 11,2 százalékkal, több mint 108 ezerre nőtt, a külföldieké nagyjából stagnált (50 217). A hazai és külföldi turisták száma egyaránt emelkedett, az előbbiek száma tízezerrel volt több a 2017-es, 147 ezret meghaladó adatnál. Külföldről csaknem 23 ezren látogattak el a városba, ami 2,8 százalékkal több, mint egy évvel korábban. 2018 első kilenc hónapja alapján a legtöbb vendégéjszakát, több mint 10 és félezret a román turisták töltötték el Nyíregyházán, de jelentős számú szlovák, lengyel, ukrán és német vendége is volt a megyeszékhelynek.

MCS12213_HDR.jpg

A nyíregyházi kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó szállásdíj bevétele elérte 1 milliárd 240 millió forintot, ami 11,4 százalékos növekedés 2017-hez képest, egy szoba átlagára 13 958 forint volt. Kovács Ferenc megjegyezte, hogy az elmúlt években jelentős beruházások kezdődtek a szálláshelyek és a turisztikai attrakciók fejlesztése területén. Számos magánszálláshely létesült, nyáron átadták az állatpark különleges szállodáját, a Hotel Pangeát, folyamatban van a sóstógyógyfürdői múzeumfalu rekonstrukciója, jövőre pedig elkészül az új négycsillagos szálloda is Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn.

Sóstó üzemeltetésiszerződés - 2.JPG

A cégvezetők beszámolója szerint a két legnagyobb turisztikai attrakció, a Nyíregyházi Állatpark és a Sóstó Gyógyfürdők Zrt. által üzemeltetett városi és élményfürdők ebben az évben külön-külön mintegy 530 ezer látogatót fogadtak. A polgármester a sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy Nyíregyháza idén három díjat nyert el az egyik legnagyobb szállásközvetítő portál közönségszavazatai alapján: az év turisztikai attrakciója az Aquarius Élmény- és Parkfürdő lett, az év szállása különdíjat a Hotel Pangea kapta, a népszerűségi díjjal az apartmanház és panzió kategóriában a Deluxe Apartmant jutalmazták.

Fotó: FrissMédia/archívum