NAGYVILÁG
Belföld
#béremelés
#gazdaság
#minimál bér megállapodás
Megszületett a minimálbér-megállapodás
Mérföldkőhöz érkeztünk, a szociális partnerekkel sikerült megállapodnunk a minimálbér és garantált bérminimum összegéről – jelentette be Varga Mihály a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumát követő sajtótájékoztatón.

A nemzetgazdasági miniszter közölte: a minimálbér 15, a garantált bérminimum 25 százalékkal nő 2017-ban, a munkáltatói járulékok 5 százalékponttal csökkennek, 2018-ban a minimálbér újabb 8, a bérminimum 12 százalékkal emelkedik, a járulékok pedig 2 százalékponttal csökkennek.

Varga Mihály hangsúlyozta, eleget tett annak a miniszterelnöki elvárásnak, hogy béremelésben „menjen el a falig”. Mint mondta, itt minden partner elment a határáig és egy olyan kompromisszumos megállapodást kötöttek, amely alapja egy hatéves gazdasági tervnek. A miniszter hozzátette, amennyiben a bérnövekedés 2017 első kilenc hónapjában meghaladja a 11 százalékot, akkor további 0,5 százalékponttal csökken a járulék 2018-ban.

Fotó: NGM

Varga Mihály leszögezte, a megkötött megállapodás lehetővé teszi azt is, hogy 2-3 százaléknál nagyobb mértékű gazdasági növekedés is lehetővé váljon a következő években.

A bérmegállapodást a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének, a Vállalkozók Országos Szövetségének, az ÁFEOSZ–COOP Szövetségnek, a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájának, a Magyar Szakszervezeti Szövetségnek, a Munkástanácsok Országos Szövetségének képviselői fogadták el, a Stratégiai és Közszolgáltató Társaságok Országos Szövetségének, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülésnek a képviselői pedig egyetértésüket fejezték ki azzal kapcsolatban.

-Kormány.hu-