Tudomány és Technika
#PET
#műanyagfaló baktérium
Mégsem zabálják fel a műanyagok a természetet?
Véletlenül találtak a tudósok egy enzimet, ami lebontja a műanyagot. A műanyagfaló baktérium által termelt enzim forradalmasíthatja a környezetvédelmet és véget vethet az műanyagok okozta katasztrófaveszélynek.

Japánban egy újrahasznosító telepen felfedeztek egy baktériumot, amely képes lebontani a műanyagot: az Ideonella sakaiensis nevű baktérium olyan enzimet termel, amely mindössze néhány nap alatt végzi el a PET, azaz a polietilén-tereftalát lebontását, ami azért nagy teljesítmény, mert a főként palackok gyártására használt PET lebomlási ideje a természetben egyébként több száz évre tehető.

A BBC beszámolója szerint a műanyagbontó enzim tanulmányozására a japán felfedezés után egy brit és amerikai tudósokból álló kutatócsoport is szerveződött, ennek tagjai laboratóriumban modellezték a PET-faló baktérium enzimjét. Amikor felszínéhez aminosavakat adtak, teljesítménye megsokszorozódott és sokkal gyorsabban volt képes lebontani a műanyagot.

Az amerikai tudományos akadémia (PNAS) lapja tanulmányban számol be az eddigi eredményekről. A tudósok most azt tűzték ki célul, hogy a teljesítmény további javításával egyszer ipari méretekben is képesek legyenek majd a műanyagot lebontani. Ha ezt elérik, alapjaiban forradalmasíthatják a környezetvédelmet és véget vethetnek a PET palackok okozta katasztrófaveszélynek. Ma brit adatok szerint PET-palackban árulják az ásványvizek, üdítőitalok és gyümölcslevek 70 százalékát.