KÉK FÉNY
Mégsem halt meg, csak azt mondta: vezetőszáron vitték a bíróságra a férfit, aki próbálta elkerülni a börtönt
A fifikás, egyébként gazdasági bűncselekményekért elítélt bűnöző azt állította, hogy korábban meghalt. Ehhez képest ma a bíróságon rácsodálkozhattak, amikor vezetőszáron hozták a Nyíregyházi Járásbíróság nyomozási bírája elé. Nem bibliai csoda történt, hanem egy okirathamisítás, amit egy nyíregyházi bíró leplezett le.

A bíróság első fokon pénzmosás és költségvetési csalás miatt több év börtönre ítélt egy férfit, aki fellebbezett a döntés ellen, így az ügy a Debreceni Ítélőtábla elé került. Csakhogy az ítélőtábla eljárásában a férfi ügyvédje útján becsatolt egy hamis osztrák anyakönyvi kivonatot, mely szerint ő 2022. november 29-én Klagenfurt közelében elhunyt. Az osztrák halotti anyakönyvi kivonat hitelesnek tűnt, ezért az ítélőtábla megszüntette az eljárást a férfi halálára hivatkozással.

Ezt követően indult nyomozás az ügyben, mert gyanússá vált, hogy a halotti anyakönyvi kivonat nem fedi a valóságot, amiről az osztrák hatóságok ki is nyilatkoztatták, hogy a férfi nem hunyt el Ausztriában, sőt nem is írhatta alá az azon feltüntetett anyakönyvvezető az okiratot. Azt is megállapította a rendőrség, hogy a férfi továbbra is Magyarországon, Budapest közelében él a családjával.

A rendőrség 2023. december 6. napján őrizetbe vette a férfit, és gyanúsítottként hallgatta ki közokirat-hamisítás bűntette miatt.

A nyomozó hatóság most azzal gyanúsítja a terheltet, közreműködött abban, hogy a személyi nyilvántartásba, illetve az elektronikus anyakönyv adataiba valótlan tartalmú anyakönyvi bejegyzés kerüljön be azért, hogy mentesülhessen a vele szemben folyamatban volt büntetőügyben kiszabható jogkövetkezmények alól.

A letartóztatást elrendelő végzés nem végleges, a gyanúsított és védője fellebbezést jelentettek be ellene.

Természetesen a korábban megszüntetett eljárás is folytatódni fog a férfi ellen, így számíthat újabb büntetésre is.