KULTÚRA
Nyelvünk kincsei
#Magyar Nyelvőr Díj
#Magyar Nyelvőr Alapítvány
#rendezvények
Megőrizni nyelvünket a legnemesebb feladat
A Magyar Nyelvőr Alapítvány célja a magyar nyelv megőrzését, kutatását, ápolását szolgáló rendezvények, kiadványok, törekvések támogassa a határainkon innen és a határainkon túl. Hagyományos módon, szeptemberben Magyar Nyelvőr Napot rendeznek, sajtótájékoztatóval egybekötve. ,,Reményeink szerint Gyergyószentmiklósra megyünk, de a helyszín még titok." - mesélte dr Keszi István alapítói képviselő.

A Nyelvőr Nap alkalmával nyelvi vetélkedőt szerveznek iskolás diákok számára, és könyvadományokkal is készülnek. Persze nem ez lesz az egyetlen rendezvény 2020-ban, aminek során a diákok és tanáraik aktivitására számítanak. Az évről évre megrendezésre kerülő eseményeit a Magyar Nyelvőr Alapítvány idén is megtartja.

Még az ősszel, a Nyelvtudományi Társasággal közösen megrendezik az Eötvös József Kárpát-medencei középiskolai szónokversenyt, aminek a célja annak elősegítése, hogy a diákok megfelelően alkalmazzák a nyilvános beszédet, saját álláspontjuk világos, meggyőző képviseletét. A versenyen elsajátított gyakorlatok az életben való boldogulást segítik, az aktív közéleti szerepléshez való kompetenciát is fejlesztik. A regionális döntők online lesznek, míg a nagydöntőre Budapesten kerül sor a szokásoknak megfelelően.

,,Az alapítvány számára az egyik legfontosabb nap december 17-e lesz, amikor is átadjuk a Magyar Nyelvőr Díjak az Országházban. Ezeket olyan személyek kaphatják meg, akik sokat tettek a magyar nyelv ápolásáért a határainkon innen és túl."

A Magyar Nyelvőr Díj díjazottjait három terület képviselői közül választja ki a kuratórium: a határon túliak köréből, a Magyarországon élők köréből, valamint azok közül, akik a legtöbbet tették az alapítvány céljainak megvalósításáért. Idén a területek képviselői közül három személyt fog díjazni az alapítvány decemberben az Országházban. A Felvidékről is várja az arra érdemes személyek jelöléseit a nyelvor(kukac)magyarnyelvor.hu címen.

A képek a tavalyi Magyar Nyelvőr Díjak átadásakor készültek.