KULTÚRA
Programok
#Kárpátalja Ház
#könyvbemutató
#borkóstoló
#Szöllősy Tibor
Megnyitó előtt – könyvbemutatón jártunk a Kárpátalja Házban
A kisvárdai Kárpátalja Ház egy hálózat szerves része, melynek tagjai még a Délvidék Ház, Felvidék Ház, Őrvidék Ház és Partium Ház. A Magyar Házak hálózat elkötelezett a nemzeti identitás védelmében, a külhoni magyarság támogatásában, a magyar közösségek összetartó erejének erősítésében. Fontosnak tartja a nemzeti örökség, kultúra terjesztését, az ifjúság nemzeti érzés- és tudatvilágának fejlesztését.

Bodrog László, a kisvárdai Kárpátalja Ház szakmai igazgatója egy kellemes programra invitálta szerkesztőségünket. Könyv és bor…merthogy a Kárpátalja Ház első nyilvános programja egy könyvbemutatóval egybekötött borkóstoló volt.

A könyvbemutató sorozat első vendége Szöllősy Tibor, a kárpátaljai Beregszászon született író volt, aki több mint 800 cikk szerzője és több mint 70 kiadványban olvashatók írásai, művei. A baráti hangulatú könyvbemutatón Szöllősy Tibor, Álmait az ember… című novella gyűjteményét mutatta be. A 70 novella amolyan élettörténetek gyűjteménye, merthogy a lejegyzett sorok egy-egy megtörtént eseményt mesélnek el magával ragadó stílusban.

Szöllősy Tibor: Álmait az ember… című műve a kárpátaljai magyar irodalom egyik gyöngyszeme. „Itt, a Kárpátok alatt ma is sokan feledik és feladják a hajdani biztató szavakat: álmait az ember csakis a szülőföldjén válthatja valóra.

Alkotói eltökéltségére és munkabírására jellemző, hogy a nyolcvanadik X-hez közeledve változatlanul erős belső késztetéssel, a megragadott témától függően vérbő vagy kesernyés humorral, illetve borzongató drámai hitelességgel írja tárcáit, karcolatait, jegyzeteit.

A szerzőt Bodrog László, a Kárpátalja Ház szakmai igazgatója mutatta be a közönségnek.

- Közírói tevékenysége középiskolás korában, Hollósy Simon festőművész técsói életének, munkásságának kutatásával és máramarosi mesék, mondák gyűjtésével kezdődött. Eredményeit folyamatosan publikálta kárpátaljai és anyaországi lapokban, folyóiratokban: Kárpáti Igaz Szó, Kárpátalja, Pánsíp, Magyar Nemzet, Honismeret, Pesti Hírlap, Erdélyi Magyarság, Nyugati Magyarság. Ma is több írott fórum szerzője, illetve szerkesztőségi tagja. Eddigi alkotói termése több mint nyolcszáz cikk, tanulmány, esszé, amelyek hetvenkét kiadványban jelentek meg. Ma már a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírmadán él.

A bemutatót cselló játékával színesítette Komár Anna Eszter, a budapesti Weiner Leó Zeneművészeti Szakgimnázium másodéves hallgatója.

A könyvbemutatót követően, Heit Lóránd, a Magyar Házak Kárpátok bora programjának koordinátora, a történelmi beregszászi borvidéket mutatta be és az onnan származó borokból tartott borkóstolót.

A Magyar Házak hálózat az ukrajnai, szlovákiai, ausztriai, szerbiai, romániai, szlovéniai és horvátországi magyar közösségek fizikai közelségében, új platformokat kínál fel a döntően már szórványban élő magyar nemzetiségnek, és a magyar-magyar, magyar-ukrán, magyar-ruszin, magyar-szlovák, magyar-osztrák, magyar-román, magyar-szerb, magyar-szlovén és magyar-horvát nemzetpolitikai kapcsolatoknak és intézményeknek.