KÉK FÉNY
#platánfa
#rongálás
Megmaradt a platánfa, nem bűnös a vádlott
​Nem találta bizonyítottnak, hogy a vádlott követte volna el a bűncselekményt, ezért felmentő ítéletet hozott a Nyíregyházi Járásbíróság a Demecserben két évvel ezelőtt elkövetett farongálás ügyében.

A Nyíregyházi Járási Ügyészség azzal vádolta a terheltet, hogy 2021 őszén a Demecseri Önkormányzat tulajdonát képező platánfa törzsébe azért fúrt bele tizenegy alkalommal és öntötte tele ezen furatokat gázolajjal, hogy azzal a fa pusztulását okozza. A vád szerint a terhelt ezen cselekményével az önkormányzatnak több, mint hétmillió forintos kárt okozott, így jelentős kárt okozó rongálás bűntettével vádolta őt az ügyészség.

A bírósági eljárás során azonban a faipari szakértő nem tudta teljes bizonyossággal kijelenteni, hogy a furatokat a vádlottól lefoglalt akkus fúróval készítették volna, a botanikai szakértő pedig határozottan állította, hogy az akkus fúróról vett forgácsnyom nem egyezik a fatörzs furatából vett anyagmintával. A vádlottat senki nem látta a bűncselekmény elkövetésének helyszínén, holott a nagy számú furat elkészítése huzamosabb időt vett igénybe, s arra is volt adat, hogy korábban, ha fát szeretett volna kivágatni, azt mindig a hivatalos út betartásával kezdeményezte.

A tárgyalási szakban derült fény arra, hogy a platánfa végül mégsem pusztult el, így az ügyész a vádat jelentős kárt okozó rongálás bűntett kísérletére módosította és pénzbüntetés kiszabására tett indítványt. A bíróság azonban a szakvélemények és a tanúvallomások alapján nem látta a vádlott bűnösségét bizonyítottnak, ezért felmentette őt a bűncselekmény vádja alól.

Az ügyész az ítélettel szemben fellebbezést jelentett be, bűnösség megállapítása és büntetés kiszabása végett, így az eljárás a Nyíregyházi Törvényszéken folytatódik.