NAGYVILÁG
Belföld
#koronavírus-járvány
#Magyarország
#fertőzöttek
Meghalt két beteg, 476-tal nőtt a fertőzöttek száma
Elhunyt két idős, krónikus beteg, és újabb 476 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu csütörtökön.

A kormányzati portálon azt írták: 10 191-re nőtt a Magyarországon eddig azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma 630-ra emelkedett. 3990-en már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 5571.

Az aktív fertőzöttek 43 százaléka, az elhunytak 59 százaléka, a gyógyultak 42 százaléka budapesti.

Kórházban 234 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 11-en vannak lélegeztetőgépen.

Hatósági házi karanténban 25 043-an vannak, a mintavételek száma 505 585.

Kiemelték: ahogy az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány nem ért véget, a második hullám Magyarországot is elérte, az aktív fertőzöttek száma ismét emelkedik, ezért nagyon fontos továbbra is a fegyelmezettség, a beutazási korlátozások és az általános higiénés szabályok betartása.

Azt írták: a vírus behurcolása jelenti a legnagyobb veszélyt a magyar emberek egészségére és munkájára, ezért ismét szigorodtak a külföldről való beutazás feltétételei. Alapszabály szerint külföldi állampolgárok nem léphetnek Magyarország területére, a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak pedig kötelező a 14 napos hatósági házi karantén.

A közösségi terjedés megfékezése érdekében azt kérik, továbbra is mindenki kerülje azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsa a szociális távolságot, gyakran és alaposan mosson kezet, a maszkot viselje az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, szigorúan tartsa be. Akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát. "Ha mindezeket betartjuk, akkor el tudjuk kerülni a fertőzés terjedését és a további, a mindennapi életünket korlátozó intézkedések bevezetését" - fogalmaztak.

Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (4466) és Pest megyében (1464) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Fejér (598), Komárom-Esztergom (401), Hajdú-Bihar (363) és Zala megye (349). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Békés (55).