KULTÚRA
Múlt idő
#Kállay Miklós
#Kállósemjén
Megemlékezés Kállósemjénben Kállay Miklósról
1993 áprilisában helyezték örök nyugalomra a családi kriptában Kállay Miklós néhai miniszterelnök földi maradványait Kállósemjénben. A néhai miniszterelnök újratemetésének 25. évfordulóján megemlékezést tartottak szombaton a Nagyboldogasszony római katolikus templomban és a Kállay-kápolna előtt. Az eseményen részt vettek a Kállay család tagjai is.

A mise után az emlékezők átsétáltak a kápolnához, ahol köszöntőt mondott Belicza László, Kállósemjén polgármestere, majd Román István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kormánymegbízottja tartott ünnepi beszédet. Kállay Miklós miniszterelnökségét jellemezve hangsúlyozta, milyen nehéz helyzetben volt az ország, hiszen két nagyhatalom között őrlődött a második világháború idején.

Minden törekvése ellenére sem sikerült hazánkat kivezetnie Németország befolyása alól. Legfontosabb terve az volt, hogy az Antant-hatalmakkal megegyezzen a háború befejezéséről. Hazánk 1944. március 19-i német megszállása után leváltották, letartóztatták, majd koncentrációs táborokba küldték a néhai miniszterelnököt, aki végül az Egyesült Államokban telepedett le és ott élt 1967-ben bekövetkezett haláláig.

Földi maradványai 1993-ban kerültek haza a szülőföldre, Kállósemjénbe, a családtagok közelébe. A kormánymegbízott példaként állította Kállay Miklóst minden magyar elé. A magyarságot pedig arra biztatta, hogy higgyen önmaga erejében és ezeréves múltjában.

A Kállay Miklós Általános Iskola tanulóinak ünnepi műsora után koszorúzással ért véget a rendezvény.