NAGYVILÁG
Belföld
#Fényeslitke
#1956-os forradalom
Megemlékezés és díszpolgári cím adományozása Fényeslitkén
​Fényeslitkén a szokásoknak megfelelően az 1956. október 23-i forradalomra emlékezve adták át a település legrangosabb díjait. Ebben az évben Fényeslitke díszpolgára a nyáron elhunyt, dr. Szemján Tibor lett. A kitüntető címet fia vette át a térség országgyűlési képviselőjétől dr. Seszták Miklós kormánybiztostól, valamit a település polgármesterétől, Mártha Mihálytól.

Szűk körben emlékezett Fényeslitke az október 23-i forradalom kitörésének 64. évfordulójára. A település közösségi terének számító művelődési házban a díjazottak, s családtagjaik részvételével megtartott megemlékezésen adták át a település legrangosabb elismeréseit.

2020-ban a képviselőtestület döntése értelmében Fényeslitke Díszpolgára Címet a nyáron elhunyt dr. Szemján Tibornak adományozták. A döntés még a nyáron megszületett, így a díjazott a kórházi ágyán értesült a település legrangosabb elismerőről, de azt már nem tudta átvenni.

Fényeslitke Szolgálatáért kitüntetőcímet ebben az évben ketten, Márta Sándor, valamint Hegedűs Barnabás vehette át.

Fényeslitke nagy hangsúlyt fektet a fiatalok elismerésre is, így ebben az évben is hat fiatal kiemelkedő munkáját ismerték el a „Fényeslitke Kiváló Diákja” díjjal. Az elismerésben, Tugya Nikoletta, Tugya Enikő, Nagy Bence, Mártha Izabella, Csonka Orsolya, valamint Csonka Ádám részesült.

Szintén a megemlékezésen adták át a „Virágos udvar, példás porta” elismeréseket. 2020-ban öt ház tulajdonosa részesült elismerésben. Ők Bányainé Nagy Erika, Gáncsos Béláné, Márta Ferenc, Szabó Alexandra, valamint Várhegyi Péter.

Dr. Seszták Miklós kormánybiztos, a térség kormánypárti országgyűlési képviselője „A magyar nemzet érdekében végzett hű szolgálatáért” emléktárgyat vehette át Mártha Tibor polgármestertől. A különleges kivitelű díszdoboz 64 vármegyéből származó csipetnyi földet kapszulákba zárva tartalmaz - rajtuk a vármegyék címerével. „Együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség” olvasható a díszdoboz belső oldalán a Vass Albert idézet.

A megemlékezés végén a jelenlévők megkoszorúzták az ’56-os emlékművet.