AKTUÁLIS
Megdöbbentően sok gyermeket keresnek eltűntként a szabolcsi rendőrök
Csak a mátészalkai rendőrkapitányság körzetében 56 olyan gyermek tartózkodási helye ismeretlen, akik 2005 után születtek. Összesen 28 lány és ugyanennyi fiatal fiú hollétéről nem tud semmit a rendőrség, köztük van egy alig egy éves gyermek, Máté Márió is, aki a születésnapján tűnt el, 2022. szeptember 30-án.

Az eltűnt gyermekek jelentős része sok esetben elszökik otthonról, illetve a nevelőszülői hálózat réseit kihasználva bandáznak és pár nap elteltével a hatóság segítségével hazakerülnek. A fokozottan veszélyeztetett társadalmi közegben élő gyerekek, például a mélyszegénységben élők a kitörés reményében nem egy esetben bűnözők hálójába kerülnek.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya a fiatalkorú eltűnése ügyében tartott körözési fórumot a múlt héten.

A szakmai konzultációt dr. Kánya Zoltán rendőrezredes, bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettes vezette, és részt vettek rajta a Tevékenység-irányító Központ vezetője, megbízott helyettese, valamint a rendőrkapitányságok fiatalkorúak eltűnésével foglalkozó munkatársai is. A bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettes megnyitójában röviden értékelte az eltűnési ügyekben végzett 2022. évi szakmai munkát. Elmondta, hogy a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ az erős színvonalú kategóriába emelte a vármegyei rendőr-főkapitányságot ebben az ügykörben végzett szakmai munkájáért a nagyszámú körözési eljárások, és a nagy leterheltség ellenére is. Az ezredes kiemelkedő szakmai munkája elismeréseként oklevelet adott át Kiss Lóránt István rendőr törzszászlósnak, a Nyíregyházi Rendőrkapitányság Demecseri Rendőrőrs fiatalkorú eltűnésekkel foglalkozó előadójának.

Az interaktív szakmai megbeszélés lényege a közös gondolkodás volt, a rendőri szervek közötti információk átadásához rendelkezésre álló eszközök és módszerek hatékonyabb kihasználása, az eltűnt fiatalkorúak mielőbbi felkutatása és biztonságba helyezése érdekében. A jövőben is nagy hangsúlyt kap a fiatalkorúak eltűnésének megelőzése, a prevenció az áldozattá válásuk elkerülése érdekében, amihez a rendőrség továbbra is kéri a korábbi évek gyakorlatának megfelelően a vármegyei lakásotthonok, a gyámhivatal, és a családsegítő szervezetek vezetőinek és munkatársainak együttműködését.

Mit tegyen, ha eltűnt a gyermeke?

- ellenőrizze azt a helyet, ahol tudomása szerint a gyermeknek tartózkodnia kell,

- azokat a helyeket, amelyeket kedvel, gyakran látogat,

- kapcsolatrendszerét; barátait, rokonait, ismerőseit,

- a közösségi oldalakon rövid idő alatt nagyszámú felhasználó tudomására hozható az eltűnése, tegye közzé,

- értesítse a rendőrséget személyesen, vagy a 112-es segélyhívón, és hatékonyan működjön együtt a hatósággal a gyermek mielőbbi felkutatása érdekében.

- FrissMédia -