KÉK FÉNY
Megdöbbentő részletek a TEK nyíregyházi akciójáról
Szombat reggel egy Nyíregyházához közeli tanyán ütöttek rajta a megyei rendőrök a TEK munkatársaival közösen azon a csoporton, melynek tagjai illegális kutyaviadalon vettek részt. A környéken lakók semmit nem tudtak a törvényellenes tevékenységről. A rajtaütéskor egy dögei és egy kótaji lakost is kihallgattak tiltott állatviadal szervezése bűntett megalapozott gyanúja miatt.

A Nyíregyházi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának nyomozói a Terrorelhárítási Központ bevonásával ütöttek rajta november 28-án, szombaton reggel egy Nyíregyháza külterületén lévő ingatlanon, ahol tiltott állatviadalt tartottak. A rendőrök az állatviadal szervezőit és résztvevőit a tiltott tevékenység közben érték tetten.

A rajtaütést szinte testközelből nézte végig György, aki épp az illegális kutyaviadalnak helyt adó ingatlannal szemben fát vágott.

"Mindenhonnan jöttek" – idézi fel a szombat reggeli eseményeket a férfi. "Tőlem öt méterre gépfegyverrel a kezében kászálódott fel egy TEK-es, talpig álcaruhában." György szerint egész éjszaka figyelhették az ingatlant, „ugatott a kutyám nagyon.” Több kisbusz is érkezett. Mindenhol fegyveresek álltak, körbevették az ingatlant, s miután hermetikusan lezárták a környéket, rajtaütöttek a csoporton.

György megjegyzi, hogy szombat reggel, még a rajtaütés előtt több személyautó is érkezett a portára. Azt hitte, hogy baráti találkozó lesz, de kiderült, hogy azok az emberek a kutyaviadalra érkeztek. Azt mondja, ő semmit nem vett észre, nem gondolta volna, hogy a közvetlen szomszéd, akit egyébként rendes, csendes embernek ismernek, ilyet tesz.

Az utcában lakók úgy tudták, hogy csak tenyészti a kutyákat. Bár így utólag elég fura látvány volt, hogy az állatokat úgy sétáltatta a szántóföldön, hogy farönköket kötött utánuk – jegyzi meg egy távolabbi szomszéd, Gergő.

Az ingatlanon úgy egy tucat kutyaház van, a rendőrségi fotókon jól látható, hogy az illegális kutyaviadalokhoz rendes ringet alakítottak ki.

Gergő stábunknak elmondta, hogy a szombati rajtaütést ő is látta. Számára nagyon megdöbbentő volt, hogy a nyomozók több kutyatetemet is kiástak a férfi ingatlanán, és – ha jól látta -, temetetlen állatok is voltak a porta hátsó részén.

Az állatok tartására, kiképzésére és harcoltatására kialakított ingatlan használója, L. T. 46 éves nyíregyházi lakos szervezte és tartotta meg a tiltott állatviadalt, amelyen tevékenyen részt is vett. A nap első mérkőzésén harcoltatta egyik kutyáját, amely olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen elpusztult.

A nyíregyházi nyomozók a rajtaütés helyszínén előállítottak közül hat férfit hallgattak ki gyanúsítottként. L. T. 46 éves nyíregyházi, B. B. 42 éves kótaji, G. Z. 43 éves dögei, B. N. 34 éves kisbágyi, valamint N. Zs. 45 éves és K. A. 24 éves erdőkertesi lakosokat tiltott állatviadal szervezésének bűntette, valamint állatkínzás bűntett elkövetésének megalapozott gyanújával kihallgatták.

A rendőrség a nyomozásnál huszonöt kutyát lefoglalt és gondoskodott elszállításukról, biztonságba helyezésükről. Lefoglaltak még az állatok harcra történő felkészítéséhez használt különböző eszközöket, így futópadokat, fecskendőket, teljesítményfokozó szereket, gyógyszerkészítményeket és a korábbi állatviadalokról készült felvételeket tartalmazó elektronikus adathordozókat is.

- FrissMédia -