KÉK FÉNY
Megbüntették az apát, akinek gyereke elhunyt az áramütéstől
A Nyíregyházi Törvényszék 2020. szeptember 23-án megtartott előkészítő ülésen B.B. vádlottat gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége miatt 1 év fogházbüntetésre ítélte. A bíróság a büntetés végrehajtását 4 év próbaidőre felfüggesztette.

Az ítéleti tényállás szerint a vádlott 2017-től Nyíregyházán, egy áram nélküli kertes házban élt élettársával és 9 gyermekükkel. 2019. júniusában a férfi a szomszéd telken lévő villanyórától bevezette a lakásba az elektromos áramot úgy, hogy ahhoz a ház körül fellelhető maradék drótokat, vezetékeket használta fel. Azok szálait összesodorta és a toldásokat szalagokkal tekerte körbe. Amikor a szalag elfogyott, a férfi a szigetelést úgy oldotta meg, hogy a vezeték burkolatából vágott le egy kis darabot, és azt húzta vissza az összesodort szálakra. A lakásban a vezetékek a földön haladtak, és azzal működtették a házban lévő fogyasztókat.

2019. július 10-én a vádlott 1 éves gyermeke a ház egyik szobájában játszott, amikor hozzáért a földön fekvő vezetékhez. Ettől a szigetelés elmozdult és a kisfiút megrázta az áram. A gyermek eszméletét vesztette, életét a gyors orvosi ellátás ellenére nem tudták megmenteni.

Az eljárás során készített igazságügyi szakértői vélemények alapján a bíróság megállapította, hogy a férfi beszámítási képessége enyhe fokban volt korlátozva a cselekmény elkövetésekor. Bár az elektromos áramról alacsony iskolai végzettsége miatt kevés ismerettel rendelkezik, azt tudta, hogy az általa elkészített vezetékelés nem volt szabályszerű, és a fémszálak érintése halálos áramütést is okozhat.

A büntetés kiszabásakor a bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a vádlott beismerő nyilatkozatot tett, őszinte megbánást tanúsított és kiskorú gyermekei eltartásáról gondoskodik. Súlyosító körülményként értékelte azonban, hogy többször volt már büntetve, és jelenleg is van más büntetőeljárás vele szemben folyamatban.

Az ítéletet az ügyész, vádlott és védője tudomásul vette, így az a mai napon jogerőre emelkedett.