INTERJÚ
Még többet kíván tenni nyelvünkért a Magyar Nyelvőr Alapítvány
Új területek felé nyit az idén, miközben megtartja és bővíti az eddigieket a Magyar Nyelvőr Alapítvány, amely minden olyan kezdeményezést támogat, amely nyelvünk ápolását célozza. Nagyon sikeres évet zártak - mondja dr. Keszi István, az Alapítvány alapítói jogainak kezelője, akit az idei tervekről kérdeztünk.

- A hagyományokhoz híven idén is könyvadományokat juttatunk el Erdélybe, illetve a Felvidékre és szeretnénk ezt kiegészíteni Kárpátaljával. Már keressük ott is az iskolákat, amelyek szívesen fogadnának bennünket. Erdélyben is bővíteni szeretnénk ezt a már jól bejáratott és nagy örömöt okozó kezdeményezésünket, amihez most már magyar nyelvi vetélkedő is kapcsolódott Székelyudvarhelyen. Ezt is szeretnénk továbbvinni. Más iskolákat is megkeresünk, főleg a határainkon túl - leginkább Kárpátalján, mert úgy érezzük, ott van most a legnagyobb szükség a segítségre. Mindig nagyszerű élmény, amikor a gyerekek csillogó szemmel várják és nyitják fel a könyvekkel teli dobozokat.

- Folytatjuk az egyetemistáknak, főiskolásoknak meghirdetett Kossuth, illetve a középiskolásoknak szóló Eötvös szónokversenyeket, valamint a szintén tizenéveseket érintő retorikai versenyt. A hagyományokhoz híven most is támogatjuk a Magyar Nyelv és a Magyar Nyelvőr folyóiratok megjelenését és Az év tanára választást. De talán a legfontosabb számunkra évről évre a Magyar Nyelvőr Díj átadása a lehető legméltóbb környezetben, a Parlamentben. Már keressük azokat, akik nagyon sokat tesznek azért, hogy a magyar nyelvet ápolják, fejlesszék - néha méltatlan körülmények között, nagyon kevés elismerés mellett. A szokásoknak megfelelően most is három kategóriában adjuk majd át a díjat: egy anyaországbeli és egy határon túli tanárnak, illetve annak, aki az alapítvány céljainak megvalósításáért a legtöbbet tett.

- Beleszólhatnak ebbe kívülállók is? Mondjuk ha szülőként úgy gondolom, hogy az én gyermekem tanára rengeteget tesz a nyelv ápoláséért akár határon innen, akár határon túl, van-e lehetőségem őt valamiféleképpen az Alapítvány figyelmébe ajánlani?

- Igen, a honlapunkon vannak elérhetőségek, nyugodtan meg lehet ezt tenni e-mailben akár. Ezeket a javaslatokat figyelembe vesszük, de a kuratórium, a társadalmi tanácsadó testület fogja előterjeszteni a jelölteket, akik az Országházban megkapják ezt a jeles díjat. Megnézzük, hogy az illető munkássága megfelel-e kritériumoknak.

- Ha valaki úgy szeretne bekapcsolódni a Magyar Nyelvőr Alapítvány munkájába, hogy hozzájárul a könyvadományokhoz, hogyan teheti ezt meg?

- Mi új könyveket szoktunk vinni - ezeket a többi között magánszemélyek felajánlásaiból vásároljuk, illetve a Magyar Nyelvőr Alapítványnak felajánlott adóforintokból, egy százalékokból. A felajánláshoz minden megtalálható a honlapunkon.

- FrissMédia -