KÉK FÉNY
Még mindig keresi a lánya halálának felelősét az apa Tiszakanyáron
Bár a vizsgálat lezárult, a tiszakanyári édesapa továbbra is keresi az igazát 14 éves lánya halála miatt. Tragikus baleset történt 2020 nyarán, amikor is egy szabályosan közlekedő traktor halálra gázolta az óvatlan gyereket. Az apa még mindig úgy véli, hogy a traktoros a hibás és ezért büntetést érdemel.

Csakhogy a szakértők és a vizsgálat során beszerzett bizonyítékok alapján kijelenthető, hogy a traktort vezető fiatalember nem követett el semmit, ami ok - okozati összefüggésben lenne a tragikus eseménnyel. Védett útvonalon, a megengedett sebességet egyáltalán nem túllépve haladt, amikor a lány kerékpárjával a mellékútról - valószínűleg figyelmetlenül - elé hajtott. A körülbelül 25 kilométeres sebességgel közlekedő tolólapos traktor elütötte a gyereket, aki életét vesztette.

A tragédia helyszínén lincshangulat alakult ki, már akkor tudni vélték a hozzátartozók, hogy a traktoros hibázott. Annyira veszélyes volt a helyzet, hogy a rendőrség több egységgel vonult ki helyszínre. A rokonok feszülten várták a fejleményeket, mígnem útra kelt a mentőhelikopter. A már pattanásig feszült hangulat ekkor hagyott alább, és szétszéledt a népes rokonság.

A vizsgálat azonnal elkezdődött, a szakértők több órán át rekonstruálták az eseményeket a helyszínen. Elemezték a kamerafelvételeket, meghallgattak mindenkit, aki látta a balesetet. Végül a több hónapig tartó vizsgálat arra jutott, hogy nem történt bűncselekmény. A traktorost még csak gyanúsítottként sem volt indokolt kihallgatni, hisz’ a rendelkezésre álló tényszerű adatok alapján semmit nem követett el. A fiatalember a helyszínen is ezt hangoztatta, könnyeivel küszködve.

Egy hibát azonban vétett, amiért szabálysértési eljárást folytattak le vele szemben. De az a hiba nem játszott közre a balesetnél - az volt, hogy a traktorra a markolókanalat engedély nélkül szerelték fel.

A család ebbe próbál kapaszkodni: úgy gondolják, hogy ez szorosan összefügg a lány halálával. Magánszakértőt fogadtak. A két szakvélemény közt annyi a különbség, hogy az apa által finanszírozott szakértő 80 százalékos takarást, míg a kirendelt hivatalos szakértő 50 százalékos takarást állapított meg. Viszont valójában a történtekhez ennek nem sok köze volt. Tragikus véletlenek egybeesése vezetett a balesethez és talán az, hogy a lány kerékpárjának hátsó féke nem működött.

A család úgy érzi, hogy nem szolgáltattak nekik igazságot és magánvádas eljárásban viszik tovább az ügyet. Az eddig bennük nem is merült fel, hogy a traktoros is áldozat, hiszen az ő élete is megváltozott - ugyanis a tragédia után több napig vigyáztak rá a felfokozott hangulat miatt.

Nincs megnyugvás egyik fél részéről sem, ami mérgezi a mindennapokat és a kis település életét is beárnyékolja a tragikus baleset, amiért senki nem okolható.

A Szabolcs megyei rendőr-főkapitányság halálos közúti baleset gondatlan okozása miatt rendelt el nyomozást, e bűncselekményért a törvény szerint egytől öt évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. A nyomozás során kihallgatták az összes olyan tanút, aki nyilatkozni tudott a balesetről, továbbá szakértőket rendeltek ki a baleset vizsgálatára. A rendőrség arra a megállapításra jutott, hogy a traktorra a markolókanalat ugyan engedély nélkül szerelték fel, de nem emiatt következett be a baleset, hanem azért, mert a kislány nem adott elsőbbséget a traktornak: szabálytalanul akart nagy ívben balra kanyarodni a kerékpárral. A rendőrség az eljárást megszüntette, mert bűncselekmény nem történt. A határozat ellen az elhunyt kislány édesapja ügyvédje útján panaszt jelentett be, melyet a közlekedési ügyész bírált el Nyíregyházán. Az ügyészség a panaszt elutasította, mert a traktoros nem lépte túl a megengedett sebességet, és elsőbbsége is volt a kerékpárossal szemben és így nem szegett meg olyan közlekedési szabályt, ami összefüggésben állna a balesettel. A határozat ellen a kislány édesapja 60 napon belül pótmagánvádlóként léphet fel.

- FrissMédia -