KULTÚRA
Programok
#ENSZ
#megbecsülés
#Nyíregyháza
#Idősügyi Tanács
#Idősek Világnapja
Meg kell őket becsülni
Magyarországon 2,3 millió nyugdíjas él, ebből Nyíregyházán közel 20 ezer. A megyeszékhely városa a kezdetektől, azaz 1991-től ünnepli az időseket, ebben az évben nyilvánította az ENSZ közgyűlése világnappá október 1-jét.

Fontos, hogy a jelen generációja fokozottan, egyre többet figyeljen az idősekre, ez nemcsak a szociális juttatásokra, hanem a társadalomban való újra aktivizálásukra is érvényes kell hogy legyen – fogalmazott dr. Ulrich Attila. Fontos - emelte ki az alpolgármester - , hogy az aktív munka befejeztével ne érezze magát a nyugdíjas idegennek, magányosnak abban a környezetben, ahol felnőtt, és aktívan dolgozott.

Ulrich kérdésre válaszolva elmondta, hogy az önkormányzat abban tud segíteni, hogy sok olyan programot indít, - kimondottan nyugdíjasoknak, - amely programokban fontosnak érzik magukat a nyugdíjasok a dolgos hétköznapok utáni években is.

Nyíregyházán 2012-óta létezik Idősügyi Tanács, aminek az a feladata, hogy koordinálja, előterjessze az önkormányzat felé a nyugdíjasok igényeit, javaslatait.

A Világnap alkalmából Nyíregyháza, a hagyományoknak megfelelően közel 600 szépkorút látott ma vendégül a Váci Mihály Kulturális Központ színháztermében, ahol Ulrich Attila, alpolgármester köszöntötte a vendégeket, majd az Eszterlánc Északi Óvoda Kerekerdő Tagintézmény apró néptáncosai szórakoztatták a nagymamákat, nagypapákat. Az apróságok után Kosit Anita és Gulácsi Tamás, a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház művészei operetteket és régi sanzonokat adtak elő.

Az Idősek Világnapjához kapcsolódóan a Váci Mihály Kulturális Központ kiállítótermében csipkékből készült terítőket, míves fejdíszeket, és sok egyéb csipkemintás kelléket állítottak ki.

Magyarországon a lakosság 20 százaléka időskorú (60 év feletti), azaz, mintegy kettőmillió háromszázezer ember. Legnagyobb arányban a fővárosban és a kistelepüléseken élnek. Többségük, több mint 60 százalékuk nő, tehát sajnos nagyon sokan kénytelenek pár nélkül élni a mindennapjaikat.

Sokan közülük teljesen egyedül élnek, hiszen napjaikban egyre kevésbé jellemzőek a többgenerációs családok, ahol a nagyszülők, a gyerekek és az unokák is együtt laknak.

Az életkor előrehaladtával az egészségügyi állapotban jelentkező problémák is tovább nehezítik az idősek helyzetét. A nyugdíjas klubok, az idősek otthonai és a többi különböző, idősekkel foglalkozó szervezetek azért igyekeznek csökkenteni az időskorúak testi-lelki problémáit.