KÉK FÉNY
#gázcső
#gyilkossági kísérlet
Meg akarta ölni a volt élettársát egy férfi, enyhítettek a büntetésén
​Az ítélőtábla a törvényi minimumra enyhítette a vádlott büntetését.

Az első fokon eljárt Nyíregyházi Törvényszék 2024 januárjában P. J. vádlottat emberölés bűntettének kísérlete miatt 9 év börtönbüntetésre és 9 év közügyektől eltiltásra ítélte. A törvényszék megállapította, hogy a vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható.

Az ítélet ellen a vádlott és védője felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett. Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott és a sértett kapcsolata 2021 decemberében megromlott, de pár hónappal később újra kapcsolatba kerültek, mivel a vádlott rendszeresen eljárt az asszony ingatlanára ház körüli munkákat végezni. 2022 májusában a sértett a munkahelyén dolgozott, ez idő alatt a vádlott betörte a nő lakásának ablakát és bement oda azért, hogy a gáztűzhelyhez csatlakozó flexibilis gázcsövet több helyen kilyukassza és így a kiáramló gázzal kioltsa a sértett életét.

Mikor az asszony hazaért, észlelte a lakásban a fojtó szagot, a gázt egy szeleppel elzárta, kiszellőztetett, így sérülése nem keletkezett. Másnap a vádlott a korábban betört ablakon keresztül ismét visszament a sértett lakásába, hogy az elzárt gázcsapot újból megnyissa és így az asszony életére törjön. Amikor a sértett hazament egy munkatársával, hogy a sérült gázcsövet kicseréljék, újból észlelték a lakásban terjengő erős gázszagot és a nyitott szelepet, ezért miután megszüntették az életveszélyt, értesítették a rendőrséget.

A Debreceni Ítélőtábla dr. Háger Tamás vezette tanácsa jelentősen módosította az elsőfokú bíróság által megállapított tényállást és a vádlott szabadságvesztés büntetését 5 évre, a közügyektől eltiltását pedig 6 évre enyhítette. Az elsőfokú bíróság részben megalapozott tényállást állapított meg.

A másodfokú bíróság az eljárás során a bizonyítékok megvizsgálásával, azok értékelésével tudta orvosolni a hiányosságokat. Az ítélőtábla enyhítő körülményként értékelte a
vádlott büntetlen előéletét, az eshetőleges szándékot és azt, hogy a cselekmény nagyon távoli kísérletnek tekinthető, és hogy senki nem sérült meg. Az ítélet
jogerős.