AKTUÁLIS
#Értékes Barangolások
#versenysorozat
#nyíregyháza
#megyei döntő
Második helyen végeztek a záhonyi kandósok
Nagy sikerrel zárult az Értékes Barangolások versenysorozat idei megyei döntője Nyíregyházán. A versenynek ezúttal Nyíregyháza egyik gyöngyszeme, a Sóstói falumúzeum pálinkaháza és környezete adott otthont. A versenysorozat összességében több ezer gyermeket mozgatott meg.

Immáron harmadik alkalommal rendezték meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság azt a vetélkedőt, ahol megyénk általános- és középiskolásai számoltak be településük értékeiről. Az Agrárminisztérium támogatásával a magyar kultúra értékeinek megismertetése céljából - Kárpát-medencei szintű, országos döntővel végződő Értékes barangolás 2018/2019 vetélkedő sorozaton - a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében működő általános és középiskolák 5-8., illetve a középiskolák 9-13. évfolyamos tanulói vettek részt.

A vetélkedő első, internetes fordulója 2018. november 28-án volt, amelyre 35 csapat regisztrált, s végül 32 csapat töltötte ki a 25 kérdésből álló feladatlapot. Az internetes fordulóból mindkét korosztály kilenc-kilenc legjobb eredményt elért csapata jutott a középdöntőkbe, amelyek 2019. február 19-20-21-én kerültek megrendezésre.

A négyfős csapatoknak vegyes feladatokat kellett megoldaniuk. A szervezők törekedtek arra, hogy a tudás alapú vetélkedő azért játékos is legyen.

A mai döntő zsűritagjai voltak dr. Szabó Sarolta, dr. Cservenyák László PhD, dr. Bene László, dr. Kiss Kálmán, Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság alelnöke, valamint Dani Attila tárogatóművész, Pusztadobos község polgármestere.

A vetélkedő a csapatok bemutatkozásával kezdődött, majd a múzeumfalu területén eldugott tojásokat kellett megkeresniük a csapatoknak. Érdekesség volt, hogy a tojásokban egy-egy kérdés volt elhelyezve. De voltak tesztek is, melyekben elméleti tudásukról kellett számot adniuk a csapatoknak.

A középiskolai korosztályban végül a dobogó felső fokára a nyíregyházi Zay Anna Egészségügyi, Informatikai Szakgimnáziuma és Kollégium HunZaykum fantázianevű csapata állhattak fel, őket követte a Kisvárdai SZC Kandó Kálmán Közlekedési Szakgimnázium és Dr. Béres József Kollégium Kandó faló III. záhonyi csapata. Ebben az évben a dobogó harmadik fokára a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium Kölcsey Brigádja léphetet fel.

Az általános iskolai korosztálynál az első helyett a Vásárosnaményi Eötvös József Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Értékőrző csapata nyerte. Második helyen a berekdaróci Wesley János Óvoda, Általános és Középiskola I. László Király Tagintézmény diákjai végeztek, akik a Vászonvirág néven versenyeztek. Ebben a korcsoportban a dobogó harmadik fokára a Fehérgyarmati Deák Ferenc Gimnázium és Kollégium deákos diákok nevű csapata lépett fel.

Az Értékes barangolás hosszútávon is kifejtheti hatását, hiszen a versenyen résztvevő iskolások az így szerzett tapasztalatokat, ismereteket továbbadhatják társaiknak. Odafigyelnek értékeinkre, nem csak a közvetlen környezetükben, hanem tágabb értelemben is – mondta Baracsi Endre az egyik középdöntőt követően.

A mai nap talán legfontosabb üzenete amellett, hogy játékos formában számot adtak a megyei értékekről szerzett tudásukról a diákok, az, hogy jól érezték magukat, baráti kapcsolatokat építettek ki, így nem csak értékes tudással, hanem igazi barátokkal és egy összetartó közösséggel lettek gazdagabbak.


A versenysorozat fontosságát jelzi, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnőke, Seszták Oszkár is jelen volt a döntőn.