AKTUÁLIS
#közfoglalkoztatás
#szabolcs megye
Márciustól indulnak a közfoglalkoztatási programok megyénkben
​Közel 27 milliárd forintból, több mint 20 ezer ember foglalkoztatása biztosított a következő egy évben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Az idei évben is márciustól indulnak az új, egy éves időtartamú közfoglalkoztatási programok megyénkben - jelentette be Román István kormánymegbízott Tiszadadán, ahol Dr. Vinnai Győzővel, a térség országgyűlési képviselőjével és Mizser Zsoltttal, a település polgármesterével közösen tájékoztatták a sajtó képviselőit.

A megye 13 járásának 211 települési önkormányzata, valamint önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társasága több mint 10 ezer fő közfoglalkoztatásával megvalósuló járási startmunka mintaprogramok/ráépülő közfoglalkoztatási programok lebonyolítására kapott lehetőséget a Gazdaságvédelmi Foglalkoztatási Alapból. Minden, a Kormányhivatalhoz beérkezett pályázatot támogatni tudtunk. Ezen programok finanszírozási kerete meghaladja a 14,5 milliárd forintot. Ezen programelem keretében az önkormányzatok mezőgazdasági termelő és feldolgozó tevékenységüket finanszírozhatják, valamint a helyi sajátosságokra épülő beruházásaikat valósíthatják meg- ismertette Román István.

A programok támogatása lehetőséget biztosít a települések részére az önfenntartóvá váláshoz, elősegíti az új típusú szociális szövetkezetek jövőbeni működését, helyben teremt munkalehetőséget, illetve elérhetővé teszi az önellátás lehetőségét a hátrányos helyzetű álláskeresők számára. A programban a bérköltségek 100 %-os mértékben kerülnek támogatásra, a beruházási és dologi költségeket a létszámnagyságtól függően, arányosan támogatja a Belügyminisztérium- részletezte Román István.

Az országos közfoglalkoztatási programok is tovább folytatódnak a megyében, amelyre több mint 2,4 milliárd forint keretösszeg áll rendelkezésre, így csaknem 1800 fő foglalkoztatása valósul meg a vízügyi, erdőgazdasági, rendészeti, ill. egyházi, karitatív területeken.

Az országos hajléktalan közfoglalkoztatási programban négy közfoglalkoztató a hajléktan személyek foglalkoztatásának elősegítése érdekben nyújtott be programot, 39 fő foglalkoztatása valósul meg ebben a formában közel 70 millió forint értékben.

Szintén márciustól indult el a hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás, mely a települések kötelezően ellátandó, vagy önként vállalt, lakosságot, vagy települést érintő feladatainak ellátására, vagy közhasznú tevékenység folytatására irányul. Ebben a formában több mint 8300 fő foglalkoztatására kerül sor a következő egy esztendőben, mintegy 9,3 milliárd forint forrásból- emelte ki a kormánymegbízott.

Dr. Vinnai Győző elmondta: A választókerület minden településén fontos szerepet tölt be a közfoglalkoztatás. A Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében a világjárvány kedvezőtlen gazdasági hatásainak enyhítésére, a munkaerőpiac élénkítése érdekében számos kormányzati intézkedés született, ami többek között érintette a közfoglalkoztatás szabályozását is. Ilyen kedvező változás többek között, hogy a koronavírus miatti veszélyhelyzet alatt a közfoglalkoztatási programban azok is részt vehetnek, akik képesek önállóan elhelyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon, továbbá megszűntek a szakképzettséggel rendelkezőkre vonatkozó korlátozások is. A módosítás lehetőséget nyújt arra, hogy a járvány miatt munkájukat elvesztők szélesebb körben vegyenek részt a közfoglalkoztatásban, ill. azokon a képzéseken, amely a munkaerőpiacra való visszatérésüket jelentheti.

Mizser Zsolt a településen az elmúlt tíz esztendőben a közfoglalkoztatási programok keretében létrejött beruházásokat mutatta be. Elmondta: eddig minden évben pályáztak és lépésről lépésre valósíthatták meg elképzeléseiket. A településen mára komoly géppark áll rendelkezésre, sertéstelepet üzemeltetnek, fóliasátras termelést folytatnak, tojást termelnek és tésztaüzemet, varrodát is létesítettek az elmúlt években.