KÖZÉRDEKŰ
Agrár
Márciusban igényelhető támogatás az amerikai szőlőkabóca elleni védekezéshez
A korábbi évekhez hasonlóan idén is vissza nem térítendő támogatást nyújt a szőlőültetvények megvédéséhez az Agrárminisztérium (AM); a 240 millió forint éves keretösszegű támogatás március 1. és március 31. között kérelmezhető - jelentette be pénteki közleményében az AM.

A szőlő aranyszínű sárgaság egy veszélyes betegség a szőlőültetvényekben, amitől a fertőzött szőlőtőkék végül kipusztulnak. A betegséget a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma okozza, amely zárlati károsítónak minősül: a megyei kormányhivatal (növényvédelmi hatóság) növény-egészségügyi zárlatot rendel el az igazolt fertőzés terjedésének megakadályozására. A károsítóval fertőzött szőlőnövényeket gyógyítani nem lehet, a védekezés csak a megelőzésre szűkül, ezért különösen fontos a szőlőültetvényekben a járványos elterjedésben szerepet játszó amerikai szőlőkabóca mint vektor elleni növényvédőszeres védekezés.

Ezért az amerikai szőlőkabóca elleni termelői védekezéshez az Agrárminisztérium 2021-ben is támogatást nyújt. A támogatás mértéke a növényvédőszer vételárának 75 százaléka, hektáronként legfeljebb 12 ezer forint, szőlőtermelőnként legfeljebb 240 ezer forint. A szőlőültetvényekben felhasznált növényvédőszer vételárához járó támogatás két elemből áll: a növényegészségügyi megelőzés támogatása, valamint - zárlattal elrendelt terület esetén - a növényegészségügyi felszámolás támogatása.

A növényegészségügyi megelőzés támogatása iránti kérelmet a Magyar Államkincstárhoz kell benyújtani, idén már elektronikus úton. A támogatást a fitoplazma fertőzés miatt körül nem határolt területekre vonatkozóan kell kérelmezni az erre a célra rendszeresített elektronikus űrlapkitöltő felületen keresztül, a Kincstár honlapján közzétett közleményben foglaltak szerint.

Fontos, hogy a növényvédőszer csak ezen igénylést követően vásárolható meg és a május 1. és július 31. közötti védekezési időszakban juttatható ki - figyelmeztetett közleményében a minisztérium. Azt követően kell majd a kifizetési kérelmet benyújtani a kincstárhoz, szintén elektronikus úton, legkésőbb augusztus 15-ig, amiről a kincstár későbbiekben újabb tájékoztatót tesz majd közzé.

A növényegészségügyi felszámolás támogatását a fertőzés miatt körülhatárolt területen található szőlőültetvény után lehet a kincstárnál elektronikus úton kérelmezni. Az elvégzett növényvédőszeres védekezést követően elégséges csak kifizetési kérelmet benyújtani augusztus 15-ig. A növényvédelmi hatóság körülhatárolt területről szóló határozatát a fertőzött terület szerint illetékes önkormányzat hirdetményi úton közli és az odatartozó összes szőlőültetvényre vonatkozik - olvasható az Agrárminisztérium közleményében.

- MTI -