NAGYVILÁG
Belföld
#kijárási korlátozás
#meghosszabbítva
#korlátlan időtartam
Maradnak korlátozói intézkedések, nincs szigorítás
Orbán Viktor sokak által várt bejelentést tett. A miniszterelnök az operatív törzs mai ülése után járványügyi szakértőkkel egyeztetett, és ezt követően, délután jelentette be a vírus elleni védekezés további lépéseit.

Az ország egész területére érvényes korlátozásokat március 28-án rendelték el. Ez az intézkedés április 11-ig volt érvényben. Ezt most korlátlan időtartamig meghosszabbították. Ezzel egy időben a polgármestereknek különleges jogosítványokat biztosítanak.

Ez idő alatt mindenki csak alapos indokkal hagyhatta el otthonát. Országosan kezdetben fegyelmezetten követték a szabályokat, de ahogy haladtunk az idővel előre, egyre többen szegték meg a szabályokat.

A ma bejelentett szigorítások szerint, a kijárási korlátozás ideje alatt ilyen indoknak minősül a munkavégzés, a hivatásbeli kötelezettség, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenység, valamint az ezek elvégzéséhez nélkülözhetetlen anyagokat, valamint eszközöket árusító üzletben történő vásárlás, elsősorban a műszaki cikket, az építőanyagot és eszközöket árusító üzletekben.

Igénybe lehet továbbá venni szállítási, tisztítási és higiéniás szolgáltatásokat, a gépjármű- és kerékpárszervizeket, valamint a hulladékgazdálkodással összefüggő szolgáltatásokat.

Ide tartozik az egészségügyi ellátás és szolgáltatás igénybevétele is, beleértve a gyógyító tevékenységen túl a testi és a lelki egészség megőrzése céljából nyújtott egészségügyi szolgáltatásokat, például a pszichoterápiás ellátást, a fizioterápiás kezelést, a gyógytornát.

Érvényben marad az a rendelkezés, hogy élelmiszerüzletekben, drogériákban, a piacokon és a gyógyszertárakban kizárólag 65 év felettiek vásárolhatnak 9 és 12 óra között.

Egyéni szabadidős sporttevékenység, valamint szabadidős célú gyaloglás céljából is el lehet hagyni az otthonokat. Az ilyen mozgásokat kül- és belterületen, lehetőség szerint zöldfelületen lehet végezni egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen, másoktól legalább másfél méter távolságot tartva. Napközbeni kiscsoportos felügyelet alatt engedélyezett a kiskorú gyermek kísérése is.

Alapos indoknak számít a házasságkötés és a temetés szűk családi körben, az élelmiszerüzletekben és drogériákban történő vásárlás. Emellett az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzleteket, a mezőgazdasági boltokat, a piacokat, a gyógyszertárakat, a benzinkutakat, a dohányboltokat, a fodrász- és manikűrös szalonokat is fel lehet keresni.