Tudomány és Technika
Már tudják, mi okozhatja az Alzheimer-kórt
Az ausztrál Curtin Egyetem munkatársai bukkantak a szellemi leépüléssel járó, világszerte milliókat érintő Alzheimer-kór egyik lehetséges okára.

A PLOS Biology tudományos folyóiratban közölt kutatás szerint a demenciával járó betegséget az okozhatja, hogy az idegsejtek pusztulását okozó amiloid fehérjék a test más részéből érkezve, a vér-agy gátat átlépve felszaporodnak az agyban. A mechanizmust kísérleti egereken végzett vizsgálatok igazolták.

"Azt tudtuk, hogy az Alzheimer-kór egyik jellegzetessége, hogy béta-amiloidnak nevezett mérgező fehérjék rakódnak le az agyban, de a kutatók nem tudták, hogy ezek honnan jönnek, és miért itt rakódnak le" – magyarázza a kutatást vezető John Mamo professzor.

A kutatás kimutatta, hogy az Alzheimer-kórral élőkben található mérgező fehérjék legnagyobb valószínűséggel a vérben található zsírszállító részecskékből, a lipoproteinekből szivárognak az agyba. Ez a vér-agy gát mechanizmus azért jelentős, mert ha le tudjuk vinni a lipoprotein-amiloidok szintjét, és megakadályozzuk a szivárgást, az egy potenciális új gyógymódot jelenthet az Alzheimer-kór és az emlékezetvesztés ellen – tette hozzá.

Ez betegek és családok millióinak életében hozhat fordulatot. Az ausztrál kutatók jelenleg azt vizsgálják, milyen hatással van különleges kísérleti egereik emlékezőtehetségére egy lipoproteinek előállítását csökkentő szívgyógyszer, a Probucol.

- FrissMédia -