NAGYVILÁG
Külföld
Már ötezer embert telepítettek ki a Kanári-szigeteken kitört vulkán miatt
Még mindig ontja magából a lávát és a fekete füstöt a tűzhányó, mely 50 évnyi pihenés után vasárnap délután tört ki újra. A lefolyó láva akkor emberek százait vágta el a külvilágtól.

A kitörés előtt több mint 70 földrengést mértek, így a spanyolországi La Palma szigeten található Cumbra Vieja lakóit időben figyelmeztetni tudták, hogy készítsék össze a fontos dolgaikat, arra az esetre, ha gyorsan evakuálni kellene őket. Eddig körülbelül ötezer embert kellett biztonságba vinni, köztük turistákat is. A 3-400 méter magasra felcsapó láva, a tűz és a hamu eddig nagyjából száz házat tett tönkre.



Az alig több mint 700 négyzetméteres szigeten a helyzet alakulásától függően előreláthatóan 10 ezer embernek kell majd biztonságosabb helyre mennie. Sokan attól tartottak, hogy a vulkánkitöréstől az egész hegyoldal az óceánba omlik, ami pusztító cunamit indíthat a szélrózsa minden irányába. Tudósok szerint azonban erre kicsi az esély. De a veszélyhelyzet még hetekig fennállhat az afrikai partoktól alig 200 kilométerre fekvő Kanári-szigetek legkisebb tagján, La Palmán.


- FrissMédia -