NAGYVILÁG
Belföld
Már nem jó üzlet szociális szövetkezetet alapítani?
Jelentősen visszaesett az új szociális szövetkezetek száma és a régiek közül sok a megszűnt vagy a gazdaságilag inaktív – derül ki az OPTEN céginformációs szolgáltató adataiból.

A 2006. évi X. törvénnyel életre hívott vállalkozási forma célja, a hagyományos profitszerzésen felül, a szövetkezeti tagok által kitűzött különböző közösségi igények, mint például az oktatási, kulturális, szociális, foglalkoztatási kielégítése. Elsősorban a hátrányos helyzetű csoportok, mint például az inaktívak, romák, fogyatékkal élők segítése és gazdasági aktivitásuk növelése áll ezen vállalkozások működésének a középpontjában.

húzta le a rolót”. Jelentős a gazdaságilag inaktív, illetve a pénzügyi beszámolót le nem adott szövetkezetek száma is.

Bizakodásra csak az árbevétel növekedése adhat okot, hiszen a szociális szövetkezetek összárbevétele évről-évre egyenletesen növekszik. 2017-ben már 27 milliárd forint felett járt az ilyen vállalkozási formában működő gazdasági szereplők nettó árbevétele.

A szociális szövetkezetek árbevételének mindig jelentős részét tették ki az uniós pályázati források. Ennek oka, hogy a kevés tőkével és zömmel hátrányos helyzetű csoportokhoz tartozó szövetkezeti tagokkal működő szociális szövetkezetek csak ilyen forrásokból tudták a gazdasági tevékenységük beindításához szükséges infrastrukturális és eszközpark beruházásaikat megfinanszírozni. Többségük számára a banki hitelezés vagy elérhetetlen, vagy túl költséges. 2017-ben a szociális szövetkezetek 97 darab projektjükre összesen több mint négy milliárd forint támogatást nyertek, ami az ugyanebben az évben elért összárbevételük 15,6 százalékát tette ki. Tavaly pedig 95 nyertes projektre 3 milliárd 694 millió forint támogatást szereztek meg.

Az adatok azt mutatják, hogy sokszor átgondolatlan üzleti modellre alapított szövetkezetek ideje lejárt, csak a valós piaci igényeket felismerő és kiszolgáló, valamint az uniós és egyéb forrásokat sikeresen felhasználó szociális szövetkezeteknek van jövője - mondja Hantos Zoltán, az Opten Kft. projektmenedzsere.