PUZZLE
Életmód
Már létezik majdnem halk tűzijáték is - körbenéztünk a piacon
Idén újra engedélyezett a Szilveszterkor használatos pirotechnikai termékek árusítása és felhasználása. Nyíregyházán több nagy bevásárlóközpontnál is kinyitottak a konténerek. Újdonság, hogy létezik "kutyabarát" tűzijáték is, ami állítólag 70 százalékkal halkabb a hagyományosnál.

Tavaly a koronavírus-járvány elleni védekezés részeként a Szilveszterkor is érvényes esti kijárási tilalom betartatása és a csoportosulások elkerülése érdekében megtiltotta a kormány a pirotechnikai termékek árusítását és felhasználását. Idén nem lesz ilyen korlátozás, azonban továbbra is tilos petárdát vásárolni, birtokolni, felhasználni. Aki ezt a rendelkezést megszegi, az ellen szabálysértési eljárás indul és akár 150 ezer forint bírságot is kaphat.

Négy pirotechnikai osztályt különböztetünk meg - ahogy növekednek a számok, úgy szigorodnak a használati feltételek is. Az első két kategóriába tartozó termékeket, mint például a tortagyertyát egész évben engedély nélkül meg lehet venni - kategóriától függően - 14 vagy 16 éves kortól.

A harmadik pirotechnikai osztályba tartozó termékek (például a magas hatóanyagtartalmú rakéták, telepek) közepes kockázattal járnak, és kizárólag szabadban, nagy nyílt területen használhatók. Ezeket engedély nélkül december 28. és 31. között csak felnőttek vásárolhatják meg, birtokolhatják, tárolhatják és december 31-én 18 órától január 1-jén 6 óráig használhatják. A negyedik kategóriába sorolt termékeket kizárólag szakemberek vehetik.

A fel nem használt, 3. pirotechnikai osztályba tartozó, illetve bármely hibás vagy lejárt szavatosságú terméket 2022. január 5. éjfélig vissza kell vinni a forgalmazónak, aki köteles térítésmentesen és költség felszámítása nélkül visszavenni azt.

Szilveszter éjjel átlagosan ötven olyan tűzesethez riasztják a tűzoltókat, amelyet tűzijáték okozott. Ez országos adat. Többnyire kisebb tüzek keletkeznek, de minden évben előfordul két-három nagyobb, akár többmilliós kárt okozó tűz is. A leggyakrabban fenyők, tuják és szeméttárolók gyulladnak ki, de nem ritka az sem, hogy egy rakéta erkélyen landol, vagy egy szoba ablakán berepül, és ott tüzet okoz.

Tavaly megyénkben is volt szilveszteri tűzeset: egy mátészalkai ingatlanban a felújítási munkálatokból megmaradt anyag égett néhány négyzetméteren az esti órákban, pirotechnikai termékek használata után. A város hivatásos tűzoltói egy vízsugárral rövid időn belül eloltották a lángokat.

És most jöjjön néhány jó tanács.

Ne vásároljunk tűzijátékot illegális árusoktól, hiszen ezek az eszközök tüzet okozhatnak.

Annyi tűzijátékot vegyünk, amennyit szilveszterkor elhasználunk.

Ne feledkezzünk meg a háziállatokról sem. Ne kössük meg, inkább engedjük a házba, lakásba és próbáljuk megnyugtatni őket, vagy lehetőség szerint vásároljunk állatbarát tűzijátékot, ami 70 százalékkal halkabb a hagyományosnál.

Szilveszter éjjel az év többi napjához hasonlóan 73 hivatásos tűzoltó lesz készenlétben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Mellettük önkormányzati és önkéntes tűzoltók is vigyáznak testi épségünkre, anyagi javainkra.

Ha tűz keletkezik, hívjuk a 112-es segélyhívó számot.

- FrissMédia -