KÉK FÉNY
Már a 65. tárgyalási napot tartották a volt NAV-os ügyében - videó
Tovább folytatódik annak a volt NAV-osnak a büntetőpere, aki ezelőtt hat évvel meg akarta ölni az élettársát. A terhelt mindent tagad és önvédelemre hivatkozik. A védelem állításának egyik alappillére, hogy a sértett rendszeresen gyógyszereket szedett neurotikus panaszai miatt. Orvosa ezt a tárgyaláson, az eset után hat évvel megerősítette. Csakhogy a nyomozás során 2015-ben tett vallomásában szó sem volt gyógyszerszedésről.

A maratoni tárgyalássorozat egyik fontos tanúját hallgatta meg ma a bíró, aki a védelem álláspontját erősítette vallomásában. Állítása szerint a sértett több éven át rendszeresen szedett nyugtatókat neurotikus panaszai miatt. A sértett akkori háziorvosának a tárgyaláson tett vallomásából az derült ki, hogy rendszeresen írt fel Katalinnak gyógyszereket és ő azokat nagy valószínűséggel be is szedte, hiszen „a ritmikus felírásból ezt lehetett kikövetkeztetni.”

A meghallgatott tanú szavahihetőségét a bíró hivatott elbírálni, azonban a tárgyalás során több olyan ellentmondásra derült fény, ami mellett nem lehet és nem szabad elmenni.

Az OEP nyilvántartásokban nincs nyoma, hogy a sértett nyugtatókat váltott volna ki, és a nyomozás során az orvos által átadott orvosi dokumentumok sem igazolják a mostani vallomásban állítottakat. Az orvos azt ígérte, hogy állításait igazolandó csatolja a számítógépből kinyert orvosi dokumentumokat a bíróságnak. Csakhogy ezeket a dokumentumokat hat éve már átadta a nyomozóhatóságnak az orvos, így nem tudható, hogy milyen új dokumentumok kerültek elő ennyi évvel az eset után a számítógépes rendszeréből.

Hat éve, a brutális emberölési kísérletet követően, a nyomozás során az orvos teljesen másként emlékezett, hisz a nyomozó által feltett kérdésekre konzekvensen nemleges válaszokat adott. Ilyen kérdés volt, hogy a sértettnek írt-e fel nyugtatókat, altatót, szedett-e gyógyszereket a megtámadott nő, vagy voltak-e pszichés panaszai, kezelte-e ilyenek miatt Katalint. Ezzel szemben a bíróságon, hat évvel az esetet követően már homlokegyenes másként emlékszik a háziorvos. Csakhogy állításait a jelenleg rendelkezésre álló okirati bizonyítékok nem támasztják alá.

Szembetűnő volt a tárgyaláson, hogy a háziorvos a vádlottal mintha baráti kapcsolatot ápolna. A tárgyalás szünetében kezet fogtak, az orvos megveregette a vállát a terheltnek. Bár az orvos tagadja, hogy baráti lenne a kapcsolat köztük, ezt a kommunikáció nem támasztotta alá. Ellenben a meghallgatás során a sértett nővel mindvégig ellenséges volt az orvostanú, nemegyszer teátrális jelenetek közepette juttatta ellenérzéseit kifejezésre. Ilyen volt, amikor a sértett a tanú elé tárta az OEP által nyilvántartottot betegútját, amelyben egyetlen egy bejegyzés sem volt olvasható az orvos állításairól. A tanú egyszerűen ledobta a székre a dokumentumokat és nem volt hajlandó válaszolni, illetve a „nem emlékszem, nem tudom, hogy mi az eltérés oka” - választ adta.

Az orvostanú vallomása rendkívül fontos a vádlott szempontjából, csakhogy a két vallomás közti gyökeres eltérés inkább az ügyészség által megfogalmazott rendkívül súlyos vádakat támasztja alá.

A vádlott védekezése az, hogy önvédelemből tette, amit tett, Katalin támadt rá azon a végzetes napon és a saját életét védve szúrta meg párját többször is. Először nyakon. Hátulról. A terhelt és védője azt próbálják bizonyítani, hogy Katalin labilis ideg- és lelkiállapotának következménye a párkapcsolat tettlegességig fajulása, ami majdnem a nő életébe került. A pár akkori háziorvosának a bíróságon tett vallomása ezt próbálja alátámasztani.

Katalin és Gyula 2014. október 24-re tervezett esküvőt. Az ifjú szerelmesek - akiknek ekkor már volt egy közös gyermekük -, az esküvőt megelőző este romantikus fürdőzésre készültek. Ebből a fürdőzésből Katalin másnap a kórházban tért magához, majd rá négy napra a zárt osztályra került. Merthogy „öngyilkos akart lenni.” Az akkori toxikológiai jelentés ki is mutatott például Xanaxot (szorongásoldó, nyugtató-altató szer) és Lendormint (álmatlanság gyógyítására szolgál) a szervezetében. Az OEP nyilvántartásban mindösszesen egy doboz Xanax kiváltásának van nyoma.

A vádlott anyagi helyzete folyamatosan romlott, 2014 decemberében – mivel hónapokig nem fizette autója törlesztőrészletét – , a bank elvette a gépkocsiját. Katalin erről mit sem tudott, a kórházi ágyán értesült a történtekről a nyomozóktól, akik kihallgatták az emberölési kísérlet után.


A rejtélyes Árpi, aki ma már hajléktatanként egy kocsiban él

A volt NAV-os igazgatóhelyettes a munkahelyén félmillió forint illetményelőleget vett fel, ebből tudott másik autót vásárolni. Miután ezt is törlesztenie kellett, jövedelmi viszonyai kizárták, hogy a megjelölt időpontig a 2 millió 750 ezer forint befektetésre átvett pénzt visszafizesse a sértettnek. Katalin két részletben utalta a pénzt a vádlott számlájára, azzal a céllal, hogy egy ismerőse, „Árpi” majd befekteti, és 3 év elteltével 6 millió forintot ad vissza.

A sértett folyamatosan érdeklődött a befektetés sorsa iránt, a férfi azonban hitegette. Nem árulta el, hogy a pénzt nem fektette be és nem mondta azt sem, hogy fizetésképtelenné vált – írja a vád. Többször is azt állította a nőnek, hogy találkoznak majd „Árpival”, de ezek a találkozók sorra meghiúsultak.

2015. február 25-én egy újabb „találkozóra” igyekeztek. Indulás előtt a vádlott magához vett egy konyhakést, a vádirat szerint azért, hogy Katalint megölje. Útközben azt mondta a nőnek, hogy „Árpi” még Kisújszálláson van, ezért menjenek Konyárra, a vádlott szüleihez, és a befektető is odahozza majd a járandóság egy részét, 3-4 millió forintot. Mindez azonban nem fedte a valóságot, az ügyészség szerint a vádlott kétséget kizáróan tudta, hogy nem juthat pénzhez.

A mostani tárgyaláson Árpi is a tanúk padján ült. Elmondta, hogy a pénzt kölcsön kapta a Gyulától, állítólag nem volt szó semmilyen befektetésről. Mára ő pénzügyileg és egészségileg is megroppant, hajléktalan életet él.

- FrissMédia -