KÖZÉRDEKŰ
Agrár
#agrártámogatás
#határidő
Május 15-ig igényelhetők az agrártámogatások
2018. május 15-ig tart az egységes (ún. „területalapú”) kérelmek szankciómentes benyújtásának időszaka, de annak ellenére, hogy már 2018. április 03-tól működik az elektronikus beadó felület, a várhatóan igénylő gazdálkodók több mint fele nem adta még be kérelmét a megyében - tájékoztatta portálunkat Rácz Imre NAK megyei elnöke.

A gazdálkodókat, amennyiben a kérelem benyújtásával kapcsolatban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászainak segítségét kívánják igénybe venni, mielőbb keressék a NAK munkatársait, illetve egyeztessenek időpontot a sikeres és időben történő benyújtás, valamint a határidőhöz közeledve az ügyfélfogadási helyszíneinken esetlegesen előforduló hosszú várakozási idő elkerülése érdekében.

Ebben az évben már 44 jogcím alapján kérhetik a támogatási összegeket a gazdálkodók ennek a rendszernek a segítségével, nem beszélve az egyes jogcímeken belüli további különböző támogatási formákról.

A benyújtással kapcsolatos adminisztrációs feladatokhoz elengedhetetlen, hogy az őstermelők a kártya alapú őstermelői igazolványt, valamint más gazdálkodási formában működő tagjaink pedig az „új” kamarai kártyát vigyék magukkal. Az ügyintézéshez feltétlenül szükséges továbbá a kérelmező gazdálkodó érvényes „MVH-s jelszavának” megléte.

Ezúton is kérik azon ügyfeleinket, akik elveszítették ezt az elektronikus ügyintézés érdekében rendszeresített jelszót, vagy a korábbi években saját ügyfélkapu segítségével nyújtották be a kérelmeket, a zökkenőmentes igénylés érdekében mielőbb kérjenek a MÁK- Agrár- és Vidékfejlesztési Támogatási Főosztálytól (volt MVH) új jelszót – a szükséges nyomtatvány biztosításában a kamara munkatársai szintén segítséget tudnak nyújtani - a falugazdászok az idei évben is kizárólag csak kamarai meghatalmazással tudnak kérelembeadásban közreműködni.

"Tekintettel az egyes mezőgazdasági és agrár-vidékfejlesztési támogatások összetettségére, javasoljuk, hogy lehetőség szerint minden esetben a támogatást igénylő jelenjen meg a NAK ügyintéző munkatársa előtt és csak abban az esetben bízzon meg más személyt, amennyiben az ügyintézés más módon nem lehetséges, az ehhez szükséges NAK által rendszeresített és elfogadott meghatalmazás nyomtatvány a falugazdászoktól beszerezhető, illetve a NAK honlapjáról letölthető" - figyelmeztetett az elnök.

Célszerű az igényléskor magukkal vinni a jogcímekhez kapcsolódó, az elmúlt év folyamán a felügyeleti szervektől – hatóságoktól, stb. kapott minden határozatot, végzést vagy más dokumentumot, hogy a NAK munkatársai szakszerűen, és a lehető legpontosabban készíthessék el a kérelmeket. Szintén felhívják a figyelmet a földhasználat megfelelő dokumentáltságának fontosságára a támogatási összegek kifizetése tekintetében. A saját és földhivatali nyilvántartások áttekintése után az esetleg szükséges lépéseket is ebben az időszakban kell megtenniük ügyfeleknek.

Fontos, hogy a támogatást igénylő gazdálkodó minden esetben legkésőbb május 31-ig ellenőrizze a benyújtott egységes kérelemben megtett jognyilatkozatokat, az egyes mezőgazdasági és agrár-vidékfejlesztési támogatásokkal kapcsolatban megadott adatokat, illetve intézkedéseket, tekintettel arra, hogy azokat korrigálni csak korlátozottan vagy egyáltalán nem lehet!