KÖZÉRDEKŰ
Pályázatok
Magyarországi Falumegújítási Díj 2019
A belügyminiszter meghirdette a Magyarországi Falumegújítási Díj 2019. pályázatot, “Magyar falu – Kihívások, helyi válaszok” mottóval.

A pályázatot meghirdetők célja, hogy felkutassák, díjazzák és ezzel „reflektorfénybe állítsák“, azokat a települési közösségeket, amelyek kimagasló és példaszerű színvonalon végzik jövőbemutató fejlesztési munkájukat. A kiírók a példák bemutatásával, az információk cseréjével javítani kívánják a falumegújítást végző községek eredményeit, a jó példákkal el kívánják érni, hogy a falumegújítás mozgalommá szerveződjön.

Az idén nyolcadik alkalommal meghirdetésre kerülő „Magyarországi Falumegújítási Díj” pályázat ezúttal is az „Európai Falumegújítási Díj” pályázati kiírás követelményein alapul, amelyet az Európai Falumegújítási és Vidékfejlesztési Munkaközösség írt ki.

A magyarországi pályázatnak – a hazai falufejlesztési tevékenységek elismerése mellett – az is célja, hogy kiválassza azt a települést, amely a leginkább méltó módon képviselheti hazánkat az európai megmérettetésen. A honi versengés követelményei alapvetően megegyeznek az európaival, hogy az adott szempontok szerinti legkiválóbb hazai település mutatkozhasson be a nemzetközi porondon.

A pályázat mottója a kiíróknak azt a szándékát fejezi ki, hogy világosan bemutatásra kerüljenek azok

• az új kihívások, amelyekkel egy-egy falusi közösségnek szembesülnie kell, valamint azok

• az intézkedések, amelyek a kihívásokra való válaszokként megfogalmazásra kerültek

• az eredmények, melyek a megtett fejlesztési célú beavatkozások hatására már érzékelhetőek.

A pályázóknak egy konkrét időszakra vonatkozóan kell bemutatniuk a kiinduló helyzetüket és az időszak végére bekövetkezett változásokat.

Az összeállításra kerülő pályázati dokumentum végeredményben a kiválasztott időszakra vonatkozó számvetés kell, hogy legyen, mely nem kizárólag a települési önkormányzat munkáját, hanem az egész települési közösség, a lakossági civil szervezeteknek, a vállalkozóknak a törekvéseit be kell, hogy mutassa, kitérve azokra az eredményekre is, melyek kistérségi együttműködés keretei közt, más településekkel való együttműködés eredményeiként jöttek létre.

A pályázaton egy-egy település önállóan, vagy több település együttműködő csoportként egyaránt indulhat.

Fontos szempont a pályaművek elbírálása során, hogy a bemutatkozó települések fejlesztései feleljenek meg a Településfejlesztési füzetek különszámaként minden falunak eljuttatott “Irányelvek az európai falvak és vidéki térségek fenntartható fejlődéséért“ dokumentumban foglaltaknak.

A pályázat benyújtása, elbírálása

Pályázatot egy település önkormányzata, vagy települések együttműködő társulása (max. 20.000 lakossal) nyújthat be. Amennyiben az adott település önkormányzata nem kíván pályázni, a pályázatot civil szervezetek is benyújthatják. A Magyarországi Falumegújítási Díj Pályázat korábbi kiírásainak győztesei önálló településként nem nyújthatnak be pályázatot.

A pályázatokat egy nyomtatott és egy DVD példányban kell a BM Önkormányzati Gazdasági Főosztályára benyújtani (1903 Budapest Pf. 314.). A borítékra kérjük ráírni: „Falumegújítási pályázat 2019”.

A pályázók sorrendjéről, besorolásáról a belügyminiszter által kinevezett, a tárca, a Miniszterelnökség, a Magyar Urbanisztikai Társaság Falutagozata (MUT), az állami főépítészek, és a Magyar Építőművészek Szövetségének képviselőiből álló szakértői bizottság dönt (Bizottság, ld. 6. oldal).

A legmagasabb pontszámot elérő települések esetében a bizottság helyszíni bejárást, konzultációt tart.

A pályázatok elbírálása ingyenes.

Határidő: 2019. március 31.

(Letölthető az alábbi cím utolsó oldaláról: http://www.kormany.hu/hu/dok?page=8&source=1&type=301#!DocumentBrowse)