NAGYVILÁG
Belföld
#Rétvári Bence
#Educatio
#jövőkép
Magyarország egyre biztosabb jövőképet tud nyújtani - videó
Magyarország egyre biztosabb jövőképet tud minden fiatal számára nyújtani - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a 18. Educatio oktatási szakkiállítás megnyitóján, csütörtökön Budapesten.

Rétvári Bence kifejtette: a diplomás munkanélküliség a fiatalok körében lényegében megszűnt, jobbak az elhelyezkedési lehetőségek mint 5 vagy 10 éve, és a bérek is egyre magasabbak, 2013 óta folyamatosan nőnek.

Hozzátette: Magyarországon a frissen végzettek foglalkoztatási rátája 90,5 százalékos, míg az unióban 82,8 százalék. Jobban megéri tanulni és jobban megéri dolgozni Magyarországon - összegzett, és az egyetemi, főiskolai képzések mellett a duális képzési lehetőségekre is felhívta a figyelmet.

Az államtitkár kitért a fiatalokat segítő kormányzati intézkedésekre. Többek között kiemelte, hogy megtérítik az első, sikeres nyelvvizsga árát és a KRESZ-vizsga díját. Harmadik éve egyfajta felvételi rezsicsökkentésként ingyenes az első három helyre történő jelentkezés, ami mintegy 1 milliárd forintot hagyott a fiatalok és a családok zsebében - közölte Rétvári Bence, aki azt mondta: bíznak benne, ez is szélesebbre tárja a felsőoktatás kapuit a fiatalok előtt.

Előnyként említette, hogy a Diákhitel 1 keretét jelentősen növelte a kormány, a Diákhitel 2 - amit a képzés közvetlen költségeire lehet fordítani - pedig kamatmentes lett, s ha valaki 3 gyermeket vállal, az állam lényegében kifizeti a tanítás költségeit.

Az Új Nemzeti Kiválóság elnevezésű programra a korábbinál magasabb összeg, 4 milliárd forint áll rendelkezésre, ezzel 1900 hallgató tanulmányait tudják támogatni - jelezte Rétvári Bence.

Kitért a felsőoktatásban elindított béremelési programra, amelynek keretében idén januárban újabb 5 százalékkal nőttek a keresetek, s azok összességében 27 százalékkal lesznek magasabbak. E célra a költségvetésben 2016-ban közel 7 milliárd, tavaly 9,5 milliárd, idén közel 13 milliárd forintnyi többlet szerepel - mutatott rá az államtitkár.


Kiemelte: fontos, hogy a felsőoktatásba készülő diákok azt a tudást és abban a mennyiségben kapják, ami a leghasznosabb a számukra, ezért 1,5 éve jóval szélesebb az iskolák lehetősége annak meghatározására, mi is legyen a tananyag, amit oktatnak. Húsz százalékban lehet eltérni a kerettantervtől; ezzel ki tudják alakítani saját profiljukat az oktatási intézmények, és megkímélik a diákokat a túlterheléstől is.

Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke a kiállítást megnyitva fontos küldetésnek nevezte, hogy lehetőséget teremtsenek a diákok tájékoztatására.

Maszlavér Gábor, a kiállítás egyik főszervezője kiemelte: az Educatio azért jött létre 18 évvel ezelőtt, hogy választ találjon minden továbbtanulással kapcsolatos kérdésre, összekapcsolja a felsőoktatás szereplőit és a diákokat. Jelezte: idén már több mint 160 kiállítói pavilon várja a leendő hallgatókat. A három napon 45 ezernél is több látogatóra számítanak az oktatási seregszemlén - tette hozzá.

A Hungexpón megrendezett kiállításon bemutatkoznak az intézmények, és a diákok információhoz juthatnak a különböző ösztöndíjakról, az egyes szakmákról, a duális képzésekről, nyelviskolákról, kollégiumokról, megismerhetik az átképzési lehetőségeket és karrierépítési tanácsokat is kaphatnak.

Az oktatási seregszemlén szinte valamennyi felsőoktatási intézmény, nyelviskolák és számos duális és szakképző, illetve átképző hely, valamint egyéb hallgatói szolgáltatást nyújtó kiállító gondoskodik a felsőoktatási lehetőségek teljes körű bemutatásáról. Az aktuális munkaerőpiaci és pályaválasztási trendekhez igazodva a szervezők több informatikai és programozói képzést nyújtó központnak is bemutatkozási lehetőséget nyújtanak 2018-ban.

A programok között a karriertervezés is hangsúlyt kap. A duális képzési helyek és a leendő munkáltatók aktuális gyakornoki és karrierprogramjaikkal jelennek meg, a még bizonytalanok pedig pályaorientációs tanácsadók segítségével találhatják meg a számukra kedvező irányt.

A magyar felsőoktatási szereplők mellett 25 nemzetközi partnerrel is megismerkedhetnek a látogatók. A rendezvényen pedagógusok és intézményvezetők a szakma újdonságairól, korszerű taneszközökről és módszerekről informálódhatnak.

-MTI-

Fotó: Botár Gergely/kormany.hu