KULTÚRA
Magyar huszárok is részt vesznek a vitézi játékokon Horvátországban
A Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség öt fős küldöttsége, a Bakonyi Poroszkáló Túraklub tagjai is részt vesznek Horvátország legnagyobb hagyományőrző vitézi játékán, a sinji Alkán - közölte a zágrábi Liszt Intézet vasárnap.

Magyar huszárokat először látnak vendégül a rendezvényen, amelyet minden év augusztus első hétvégéjén tartanak, az 1715-ös sinji ostromra emlékezve, amelyben 700 horvát vitéz meghátrálásra kényszerítette a 60 ezer fős támadó török sereget. A torna idén a győzelem 307. évfordulóját ünnepli.

A hétvégén át tartó rendezvény a vasárnap délután kezdődő tornával zárul, amelyre hagyományosan csak horvát vitézek nevezhetnek. Az UNESCO 2010-ben vette fel a szellemi világörökség listájára a horvát lovagi tornát, amely mára az egyetlen ilyen játék Európában.

Az alka szó karikát jelent. A 320 méter hosszú versenypálya 160. méternél, 3,3 méter magasan két koncentrikus kört függesztenek fel. A külső kör átmérője 13 centiméter, a belsőé 3,5 centiméter: a belsőbe kell beletalálnia a vágtató lovon ülő alkárnak a három méter hosszú kopjával. Minden egyes találatot a korabeli mozsárágyú elsütésével jeleznek, és aki a legtöbb találatot szerzi, egy évig - a következő játékokig - viselheti a sinji Alka vitéze címet.

A sinji alkár vitézek egyesületét 1833-ban jegyezték be. A vitézi játékok fölött uralkodók, államfők, hadvezérek vállaltak fővédnökséget, köztük Ferenc József (1830-1916) osztrák császár és magyar király, Josip Broz Tito jugoszláv elnök, 1992 óta pedig a mindenkori horvát államfő.

- MTI -