NAGYVILÁG
Belföld
Ma van a magyar ápolók napja
A Magyar Ápolási Egyesület kezdeményezésére az Országgyűlés 2014. február 19-ie óta Kossuth Zsuzsanna születésének évfordulóján a magyar ápolók napjának nyilvánította.

Kossuth Zsuzsanna hősies, önfeláldozó, emberséges cselekedete volt az alapköve a hazai ápolás fejlődésének, mely négy évvel megelőzte Florence Nightingale tevékenységét. Kossuth Lajos Országos Főápolói Hivatalt hozott létre és 1849. április 16-án felkérte legkisebb húgát, Zsuzsannát hogy vegye át a tábori kórházak ápolás felügyeletét:

Téged kedves nővérem ezennel az összes tábori kórházak főápolónőjévé kinevezlek.”

Flór Ferenc az egészségügyi osztály vezetője együttműködéséről biztosította az országos főápolónőt, mert látta a közös célokért tett törekvéseit. Kossuth Zsuzsanna töretlenül, de már betegen, nagy akaraterővel, a sebesültek iránti őszinte együttérzéssel járta az országot. Minden kórházat felkeresett, több mint 72 tábori kórház felállításához nyújtott segítséget.

Egy napra ilyenkor illik megállni és köszönetet mondani az ápolóknak, akik a gyógyítók családjában az egyik legfontosabb feladatot látják el, hisz velük találkoznak a betegek, a hozzátartozók, és egy olyan munkát végeznek, amivel egy intézményrendszernek meghatározzák a jó és rossz hírnevét is.

Ebben az évben - mint 2014-óta mindig -, Nyíregyházán a Megyeháza dísztermében adják át az elismeréseket a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház kiemelkedően teljesítő ápolóinak.

Fotó: FrissMédia/archívum