PUZZLE
Életmód
#lánygyermek
#kényszerházasság
#UNICEF
#gyermek menyasszony
Ma van a lánygyermekek világnapja
Nem. Nem azt ünnepeljük, hogy lánygyermekünk van és nem fiú. Sőt, nem ünneplünk semmit. Vagy, azt talán mégis ünnepelheti sok édesanya, hogy nem olyan részén él a világnak, ahol kislányként férjhez adják, vagy kemény fizikai munkára, gyárakba küldik dolgozni leánygyermekét. Ma nem ünnepnap, hanem figyelemfelhívó világnap van.

Az UNICEF legújabb becslései szerint minden harmadik – 20 és 24 év közötti – nő 18 éves kora előtt ment férjhez. Közülük 23 millióan még 15 évesek sem voltak a házasságkötéskor. Az UNICEF a lány gyermekek világnapja alkalmából a gyerekházasság kockázataira és következményeire kívánja felhívni a figyelmet.

Bár az elmúlt 30 év során a gyerekházasságok száma csökkent, számos dél-ázsiai, kelet-afrikai és közel-keleti országban még mindig bevett szokásnak számít a lányok korai kiházasítása, annak ellenére, hogy azt törvény tiltja.

A korai kényszerházasságoknak súlyos következményei vannak. Az ilyen házasságba kényszerült gyerekek jobban ki vannak téve az erőszaknak, a kizsákmányolásnak. Sokukat házi rabszolgaként tartják, jogaiktól megfosztva. Ezek a gyerekek általában nem járhatnak iskolába, és a terhességük során jóval nagyobb az esély arra, hogy belehalnak a szülésbe. A fejlődő országokban a 15-19 éves lányok közül a legtöbben (kb. 50.000-en) a szülés során halnak meg. Azok a lányok akik 15 éves koruk előtt szülnek ötször nagyobb eséllyel halnak meg a terhesség során mint azok, akik 20. életévük után adnak először életet gyermeküknek.

Az UNICEF támogatta a gyermekházasságokat tiltó egyezmény elfogadását Indiában, 2006-ban. Azóta folyamatosan szorgalmazza a gyermekházasságokkal kapcsolatos nemzeti stratégiák kidolgozását és végrehajtását.

- Friss Média/DéGé -
forrás és fotó: unicef.hu