SPORT
Ma 100 éves a világ legidősebb olimpiai bajnoka, Keleti Ágnes
Ma ünnepli 100. születésnapját Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnok tornász, a Nemzet Sportolója, a világ legidősebb élő olimpiai bajnoka.

A születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen újságírói kérdésre azt mondta, ez az évforduló pont ugyanolyan számára, mint amikor 60 éves volt.

"Élek, jól élek, szeretek élni. Az egészség a lényeg, a születésnap egyáltalán nem fontos, csak a jó élet" - mondta jókedvűen Keleti Ágnes, akinek a napjai elmondása szerint jól telnek.

"Csak szép idő legyen" - kívánta születésnapja alkalmából a sportoló, akiről egész estés dokumentumfilm készül "Aki legyőzte az időt - Keleti Ágnes" címmel Oláh Katalin rendezésében, a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával.

Keleti Ágnes a legtöbb olimpiai éremmel (tíz) rendelkező magyar női sportoló, nemcsak a legidősebb élő olimpiai bajnok, hanem a legidősebb ötkarikás érmes is.

Az Újpesti Torna Egylet szerdán jelentette be, hogy az ötszörös olimpiai bajnokról nevezi el a közelmúltban felújított tornacsarnokát. Izraelben pedig, ahol a melbourne-i olimpia után telepedett le, róla nevezik el a szertorna-bajnokságot.

Közben Orbán Viktor miniszterelnök 100. születésnapja alkalmából köszöntötte Keleti Ágnest.

A miniszterelnök a Facebookon megjelent videóban úgy fogalmazott: "mi, magyarok azt gondoljuk, hogy a sors a nehezebb utat szánta nekünk. Fantasztikus, de nehéz hely Magyarország: birodalmak veszik körbe, és mindig küzdenünk kellett az életünkért, szabadságunkért, függetlenségünkért." "Nem csak nehezebb út jutott nekünk. A Jóisten küld nekünk - és a múltban is küldött - nagyszerű hősöket, akik példát mutattak, kiragadtak minket a hétköznapok nehézségeiből. Példát mutattak kitartásból, elszántságból, fantasztikus teljesítményből, sőt hazaszeretetből is. Olyan hősöket, akiknek a tiszteletére többször is eljátszották a Himnuszt, és a dobogó tetején állva láthatták, ahogy a magyar zászló kúszik fel a legmagasabbra" - mondta. Hozzáfűzte, hogy ilyen hőst köszöntünk ma 100. születésnapján. Isten éltesse, és tartsa meg még sokáig erőben, jó egészségben Keleti Ágnest, Magyarország ötszörös olimpiai bajnokát és a nemzet sportolóját! - fejezte ki jó kívánságait Orbán Viktor.

Ma életmű díjat adott át Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnok tornásznak 100. születésnapja alkalmából Kamuti Jenő, a Nemzetközi Fair Play Bizottság (NFPB) elnöke.

"Keleti Ágnes karrierjét mind versenyzőként, mind egyetemi tanárként, oktatóként az elfogadás, a tolerancia jellemezte, mely a fair play egyik alapeszméje. Hosszú évek, évtizedek óta ismerjük egymást, bízom benne, hogy ez így marad még jó ideig" - idézte Kamuti Jenőt a testület szombati közleménye.

A Rumbach utcai zsinagógában ünnepélyes keretek között megtartott pénteki átadáson az NFPB elnöke kiemelte, hogy Keleti Ágnes a legidősebb élő olimpiai bajnok.

- MTI -