KULTÚRA
Gasztro
#linzer
Linzer házi málna- és sárgabaracklekvárral, házi dióval
Itt az ősz, ki ne vágyna valami kicsit tartalmasabb, de még a nyarat idéző finomságra? Lekváros diós linzer az örök őszi kedvenc vendégváró. Praktikus, előre elkészíthető ízletes finomság.

Hozzávalók:

60 dkg liszt

1 tojás sárgája + 1 egész tojás

20 dkg Ráma margarin (gyúrás előtt szobahőmérsékleten tartjuk)

10 dkg porcukor

1 citrom héja reszelve

1 csomag vaníliás cukor

házi lekvár: sárgabarack, eper, szilva, a lényeg hogy ne legyen folyós állagú

díszítés a tetejére: 2 tojás fehérje, 2 evőkanál porcukor, durvára vágott dió


A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, ha szükségesnek találjuk, pici tejet adhatunk hozzá. Vékonyra nyújtjuk, majd formával alulra normál, felülre középen lyukasztott fodros körökre szaggatjuk. Előmelegített sütőben 160-180 fokon megsütjük. (maximum 8-10 perc)

A kihűlt formák aljára házi lekvárt teszünk. Felverjük a tojás fehérjéket a porcukorral, majd a linzer tetőket belemártjuk és megszórjuk a durvára vágott dióval. Pár percre magas lángra visszarakjuk a sütőbe a diós tetőket, hogy ropogósra piruljanak. Ha kihűltek, a lekvárral megkent aljakra helyezzük őket és indulhat a jóízű falatozás. Csodás vendégváró finomság.

Kép és szöveg: Novák Viki