AKTUÁLIS
Lezsák Sándor kapta az idei Tőkés-díjat
Az idei Tőkés-díjat Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, író-költő, az MDF egyik alapítója, a Lakitelek Alapítvány és Népfőiskola megálmodója és vezetője vehette át Kisvárdán a református templomban megtartott ünnepi közgyűlésen.

A XXVIII. Tőkés László-díj átadási ünnepséget megelőzően ünnepi istentiszteleten vettek részt az egybegyűltek. Az idei laudációt, Bíró Zoltán irodalomtörténész, a Magyar Demokrata Fórum első elnöke mondta. Igét Szilágyi Balázs, a Szatmárnémeti Láncos Templom lelkésze hirdetett. Az eseményen, mint minden évben jelen volt az alapítvány névadója, Tőkés László református lelkész is.

Lezsák Sándor István, József Attila-díjas magyar költő, tanár, politikus, a Magyar Demokrata Fórum egyik alapítója. A Nemzeti Fórum Egyesület elnöke. 2006-tól – negyedik ciklusban – az Országgyűlés egyik fideszes alelnöke. Nős, felesége: Sütő Gabriella, gyógyszerész-asszisztens, majd az MDF lakiteleki irodájának vezetője. Gyermekeik: Levente, Gabriella és Anna.

Lezsák Sándor emlékeztet Kölcsey Ferenc megjelenésére Pozsonyban, amikor naplójegyzeteiben azért imádkozott, hogy elkerülje politikai korrupciót és azt a sok szennyet ami ezzel jár. LezsáK Sándor nem merült el a politikai mélységekben, ő nem épített magának palotát. Ezzel szemben felépítette Lakitelken egy magyar kisvárost - hangzott el a laudáció részeként.

A 73 éves kitüntetett 2006-os választásokon a Fidesz-KDNP színeiben indult, ahol első fordulóban megnyerte választókerületét. Ugyanebben az évben megválasztották az Országgyűlés egyik alelnökévé. A 2010-es választásokon ismét megnyerte választókerületét. A választások után beválasztották a nemzetbiztonsági bizottságba tagnak, illetve ismét megválasztották az Országgyűlés egyik alelnökévé, valamint a Fidesz-frakció egyik frakcióvezető-helyettesévé. 2014-ben a Bács-Kiskun megyei 4. sz. országgyűlési egyéni választókerület képviselője lett. 2018-ban a a Bács-Kiskun megyei 4. sz. országgyűlési egyéni választókerület képviselőjeként újraválasztották.

A Tőkés László Alapítványt még a rendszerváltás idején hozták létre a kisvárdai MDF tagjai, s megalkottak egy egyéni díjat is, hogy elismerjék mindazok munkásságát, akik életművükkel – akár tudományos, akár művészeti, politikai vagy humanitárius cselekedeteikkel – jelentős mértékben segít segítették előmozdítani a magyarság helyzetét.