AKTUÁLIS
Letették esküjüket az új bírósági ülnökök
Idén július elsejével, a büntetőeljárásról szóló törvény egyes rendelkezései megváltoztatták a fiatalkorúak elleni büntetőeljárásban résztvevő ülnökökre vonatkozó szabályokat. Az Országos Bírósági Hivatal felmérte, hogy a törvényszékeken elégséges-e a jelenlegi ülnöki létszám, illetve szükség van-e soron kívüli ülnökválasztás kezdeményezésére.

„A bíróságok számára rendkívül fontos, hogy az Alaptörvényben rögzített társasbíráskodás elvének megfelelően, az ítélkezés menetében megfelelő számú ülnököt tudjanak foglalkoztatni. A törvényben meghatározott képviselő-testületek, mint választó szervek, megválasztották az új ülnököket Kisvárdán is.” - mondta Kapinné dr. Farkas Gyöngyi, a Kisvárdai Járásbíróság elnöke.

Bírósági ülnöknek az a 30. életévét betöltött magyar állampolgár választható, aki nem áll a cselekvőképességet érintő gondnokság vagy támogatott döntéshozatal hatálya alatt; büntetlen előéletű és nem áll közügyektől eltiltás hatálya alatt sem.

Kisvárda Önkormányzati Képviselő-testülete ülnöknek választotta a Kisvárdai Járásbíróságra: Szabadosné Veréb Eleonórát, dr. Sásné Naményi Emesét és Oláh Enikőt, akik Leleszi Tibor kisvárdai polgármester szavai után mondták el a Városháza dísztermében esküjük szövegét:

„Fogadom, hogy Magyarországhoz és annak Alaptörvényéhez hű leszek, jogszabályait megtartom és másokkal is megtartatom; bírósági ülnöki tisztségemet a magyar nemzet javára gyakorolom. Fogadom, hogy a rám bízott ügyeket tisztességes eljárásban, részrehajlás nélkül, lelkiismeretesen, kizárólag a törvényeknek megfelelően bírálom el; hivatásom gyakorlása során az igazságosság és a méltányosság vezérel." Isten engem úgy segéljen!”

Az új ülnökök esküjük végén átvették megbízóleveleiket, mielőtt Barabás Jánosné dr. jegyző asszony, Kapinné dr. Farkas Gyöngyi elnök-asszony és Leleszi Tibor polgármester jókívánságaikat tolmácsolták mindhármójuknak, akik ma már nyugdíjas éveiket töltik, de évtizedekig magas szakmai színvonalon és mind a diákok, mind a szülők és kollégáik által nagy tisztelet és elismertség mellett végezték pedagógusi pályafutásukat.

- Friss Média -